Wat is DAX? Wat zijn de voordelen van het gebruik van variabelen in DAX?

Power BI heeft op zichzelf veel mogelijkheden. Toch hebben sommige makers meer nodig. Of ze nu werken met ingewikkelde datacomplexiteiten of gewoon zeker willen weten dat ze niets missen, veel mensen hebben manieren nodig om hun Power BI gebruik een tandje hoger. Voor sommigen is dit precies waar DAX in het spel komt. Moet u DAX leren en deze gaan gebruiken in Power BI Desktop? Is het leren van DAX uw tijd en moeite waard? Laten we eens kijken naar enkele voordelen en uitdagingen van het gebruik van DAX voor Power BI.

Wat is DAX?

Wat is DAX

DAX staat voor Data Analysis Expressions. Het is een taal die met gegevens werkt, zodat Microsoft-gebruikers, inclusief Power BI-gebruikers, hun gegevensfuncties kunnen maximaliseren en hun gegevens nuttiger kunnen maken. DAX heeft verschillende toepassingen, waaronder het helpen van videomakers om overtollige gegevens eruit te filteren en hen direct naar de gegevens te laten gaan die het belangrijkst zijn voor hun doeleinden. DAX kan met verschillende Microsoft-producten worden gebruikt, maar vooral veel Power BI-gebruikers zijn er enthousiast over.

Voordelen van het gebruik van DAX

Als je erover nadenkt om DAX te leren, dan wil je natuurlijk zeker weten dat het je tijd waard is. DAX heeft veel voordelen. In feite zal vrijwel elke DAX-gebruiker u vertellen dat het leren van DAX hun gegevensonderzoek nuttiger en productiever heeft gemaakt. Makers noemen de voordelen die in de onderstaande paragrafen worden vermeld.

Ontworpen door Microsoft

Microsoft heeft de DAX-taal ontworpen met zijn eigen platforms in gedachten. Daarom vinden Power BI-gebruikers DAX zo nuttig. De taal werkt probleemloos met Microsoft-producten, zodat makers geen extra frustratie hoeven te verwerken bij het toepassen van DAX-variabelen op hun gegevens.

Verbeter uw Power BI-gebruik

Zoals hierboven vermeld, kan DAX u natuurlijk helpen om het meeste uit uw Power BI-gebruik te halen. Als u ooit zou willen dat u een specifieke functie in Power BI zou kunnen uitvoeren, kan DAX u heel goed de mogelijkheid bieden waarnaar u op zoek bent. U kunt uw informatie ook filteren op basis van specifiekere criteria dan u normaal zou gebruiken, en u kunt DAX aan het werk zetten wanneer uw normale gegevensvelden niet voldoende zijn om de klus te klaren. DAX bevat bijvoorbeeld velden als:

 • Tijd (inclusief specifieke datums en bereiken zoals kwartalen en jaren)
 • Logische functies zoals if / then en true / false
 • Wiskundige vergelijkingen

Als u deze velden en functies gebruikt, biedt DAX u enige flexibiliteit. U kunt DAX-formules toepassen op een heel veld of ze rij voor rij gebruiken.

Ontworpen voor gemak

DAX leren vereist enige tijd en toewijding, maar je hebt niet verschillende STEM-graden nodig om erachter te komen. Microsoft heeft de taal zo ontworpen dat deze eenvoudig is, wat talen betreft. Als u Power BI al gebruikt en uw gebruik verder wilt uitbreiden, zou het leren van DAX voor u niet buiten uw bereik moeten liggen. En als je DAX eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat je sneller werkt in Power BI dan zonder.

Microsoft en DAX-variabelen gebruiken

Als u eenmaal de basisprincipes van DAX hebt geleerd, kunt u DAX-variabelen toepassen in Power BI. Microsoft heeft een gids om DAX-variabelen te gebruiken om formules te verbeteren. In deze gids hebben ze verschillende voordelen van het gebruik van variabelen genoemd. Hun belangrijkste voordelen zijn:

 • Prestaties verbeteren
 • Verbetering van de leesbaarheid
 • Vereenvoudiging van het foutopsporingsproces
 • Complexiteit verminderen

Het gebruik van DAX-variabelen kan een beetje lijken op leren autorijden. Sommigen vinden het in het begin misschien een uitdaging, maar als iemand het eenmaal onder de knie heeft, zullen ze de vaardigheden de hele tijd gebruiken om te komen waar ze heen moeten. Bovendien kan het leren van die vaardigheden op de lange termijn het leven van een persoon veel gemakkelijker maken.

Uitdagingen van DAX

Terwijl u leert hoe u DAX en zijn variabelen leert gebruiken, zult u natuurlijk een aantal uitdagingen tegenkomen. Zoals we al hebben vermeld, heeft Microsoft DAX ontworpen met het oog op relatieve eenvoud. Dat gezegd hebbende, het is een taal, en elke taal zal een beetje een leercurve hebben. Bovendien wilt u ervoor zorgen dat uw eindgebruikers enige bekend zijn met de DAX-functies die u wilt gebruiken. Ze zullen tenslotte moeten weten wat ze precies lezen.

Is het leren van DAX in het licht van deze uitdagingen nog steeds de moeite waard? Als u al alles wat u nodig heeft uit Power BI haalt, misschien niet. Als u echter weet dat u meer uit uw gegevens kunt halen, en u krijgt niet wat u wilt van de functies die u al kent, dan kan DAX u helpen te vinden wat u nodig heeft.

Haal het meeste uit DAX en Power BI

Als u geïnteresseerd bent in het leren van DAX en het gebruik van de variabelen ervan in Power BI, betekent dit dat u het meeste uit uw Power BI-gebruik wilt halen. ChristianSteven Software kan u daarbij op twee manieren helpen.

Allereerst onze Helpcentrum staat vol met artikelen en onderzoeken over hoe u uw Power BI-gebruik kunt maximaliseren. U vindt informatie over de basisprincipes van Power BI, rapportage-opties en tips en trucs waarmee u uw kennis naar een hoger niveau kunt tillen.

Ten tweede bieden we softwareoplossingen zoals de PBRS of de Power BI-rapportenplanner. Deze software bouwt voort op alle voordelen die u al krijgt van Power BI en verbetert die mogelijkheden zodat u gemakkelijk en snel rapporten kunt maken en verzenden. Of u nu DAX al gebruikt, DAX wilt leren of niet van plan bent om DAX in de toekomst te gebruiken, PBRS kan uw bedrijf nog steeds helpen om het volledige rapportagepotentieel te bereiken, wat u vervolgens kan helpen de beste beslissingen te nemen voor bedrijfsgroei.

Kijk eens bij PBRS om te beginnen met uw gratis proefperiode. U kunt PBRS 30 dagen gratis gebruiken, dus verken de software en laat het ons weten als u vragen heeft. Datarapportage speelt een belangrijke rol in de meest succesvolle bedrijven. Onze software kan u helpen dat proces te vereenvoudigen.

Download Features PDFStart gratis proefperiode

Meer informatie over ?

Wat is DAX? Wat zijn de voordelen van het gebruik van variabelen in DAX?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is selfservice BI precies?

De meeste datagestuurde bedrijven implementeren selfservice business intelligence-oplossingen om gebruikers in staat te stellen de gegevensanalyse gemakkelijk te gebruiken en ervan te profiteren. Met traditionele

Wat is DAX? Wat zijn de voordelen van het gebruik van variabelen in DAX?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is DAX? Wat zijn de voordelen van het gebruik van variabelen in DAX?

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?