Wat is een business intelligence-analist? Een rol voor het stimuleren van bedrijfswaarde met data

Business intelligence-analisten (BI) zetten gegevens om in inzichten die de bedrijfswaarde vergroten. Door gebruik te maken van data-analyse, datavisualisatie en datamodelleringstechnieken en -technologieën, kunnen BI-analisten trends identificeren die andere afdelingen, managers en leidinggevenden kunnen helpen zakelijke beslissingen te nemen om processen in de organisatie te moderniseren en te verbeteren.

De rol van BI-analist wordt steeds belangrijker naarmate organisaties zich inspannen om te profiteren van de hoeveelheden gegevens die ze verzamelen. BI-analisten ontdekken doorgaans gebieden van inkomstenverlies en identificeren waar verbeteringen kunnen worden aangebracht om het bedrijf geld te besparen of de winst te verhogen. Dit wordt gedaan door complexe gegevens te minen met BI-software en tools, het vergelijken van gegevens met concurrenten en trends in de branche en het creëren van visualisaties die bevindingen communiceren met anderen in de organisatie.

Functie-eisen voor Business Intelligence-analisten

BI-analisten behandelen doorgaans het ontwerp van analyse en gegevensmodellering met behulp van gegevens die zijn verzameld in een gecentraliseerd datawarehouse of meerdere databases in de hele organisatie. Het is een rol die harde vaardigheden zoals programmeren, gegevensmodellering en statistiek combineert met zachte vaardigheden zoals communicatie, analytisch denken en probleemoplossing. Kandidaten hebben een goed afgeronde achtergrond nodig om de lijn tussen IT en het bedrijf te balanceren.

Je hebt minimaal een bachelordiploma in informatica, bedrijfskunde, wiskunde, economie, statistiek, management, boekhouding of in een gerelateerd vakgebied nodig. Als je een diploma hebt in een niet-gerelateerd vakgebied maar vakken hebt gevolgd in deze vakken, kan dat in sommige organisaties voldoende zijn voor een instaprol. Voor andere seniorfuncties is misschien een MBA vereist, maar er zijn genoeg BI-banen die alleen op zoek zijn naar een bachelordiploma.

Functieomschrijving van Business Intelligence-analist

Functieomschrijvingen verschillen per bedrijf, maar dit zijn enkele algemene verantwoordelijkheden waarop u zich kunt voorbereiden, volgens a voorbeeld van de functiebeschrijving van een BI-analist van Indeed:

 • Bekijk en valideer klantgegevens terwijl deze worden verzameld
 • Houd toezicht op de inzet van gegevens naar het datawarehouse
 • Ontwikkel beleid en procedures voor het verzamelen en analyseren van gegevens
 • Maak of ontdek nieuwe programma’s voor het verwerven en verwerken van gegevens
 • Werk samen met de IT-afdeling om software- en hardware-upgrades te implementeren die het mogelijk maken om gebruik te maken van big data
 • Monitor analyse- en meetresultaten
 • Implementeer nieuwe methodologieën voor gegevensanalyse
 • Bekijk klantbestanden om de integriteit van gegevensverzameling en -gebruik te waarborgen
 • Voer gegevensprofilering uit om anomalieën te identificeren en te begrijpen

Vaardigheden van Business Intelligence-analisten

Om een ​​succesvolle BI-analist te worden, heb je een mix van technische, zachte en analytische vaardigheden nodig. De baan vereist dat u gegevens ontgint met behulp van complexe tools en software en die gegevens vervolgens analyseert om trends te vinden. Zodra u gegevenstrends ontdekt, moet u uw bevindingen effectief communiceren met anderen in de organisatie. Je bent ook verantwoordelijk voor het voorstellen van mogelijke oplossingen om problemen die je tegenkomt op te lossen, vooral als ze verband houden met inkomstenverlies.

Copyright © 2019 IDG Communications, Inc.

Meer informatie over ?

Wat is een business intelligence-analist? Een rol voor het stimuleren van bedrijfswaarde met data
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat u moet weten over operationele BI

Bij ScienceSoft beschouwen we operationele BI als een evolutionaire stap van traditionele BI. Traditioneel was business intelligence alleen beschikbaar voor professionele data-analisten en topmanagers, stond

Kunstmatige neurale netwerken: een overzicht

Neurale netwerken en deep learning bieden momenteel enkele van de meest betrouwbare beeldherkenning, spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking beschikbare oplossingen. Het was echter niet altijd zo.

Wat is een business intelligence-analist? Een rol voor het stimuleren van bedrijfswaarde met data

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is een business intelligence-analist? Een rol voor het stimuleren van bedrijfswaarde met data

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?