Wat is een relatiebeheerder? Een sleutelrol bij het overbruggen van de kloof tussen business en IT

Wat is een relatiebeheerder?

Een relatiebeheerder (BRM) fungeert als contactpersoon tussen IT en andere business units in de organisatie. Aangezien afdelingen steeds meer op technologie vertrouwen, vinden organisaties vaak dat ze een sterkere communicatie tussen IT en externe bedrijfseenheden tot stand moeten brengen. De BRM-functie is typisch een functie op hoog niveau, waarvoor kandidaten een breed scala aan ervaring, harde en zachte vaardigheden en opleiding nodig hebben om aan de functievereisten te voldoen.

De rol van de relatiebeheerder

Als BRM heb je een diepgaand begrip van de IT-afdeling nodig, maar je hebt ook de vaardigheden nodig om effectief te communiceren met meerdere bedrijfseenheden en om hun technologische behoeften te begrijpen. Je bent een belangrijk contactpunt tussen IT, HR, financiën, marketing en andere afdelingen die voor de dagelijkse gang van zaken sterk afhankelijk zijn van technologie. BRM’s kunnen op hoog niveau werken en toezicht houden op de relatie tussen IT en meerdere afdelingen, of ze kunnen in een specifieke bedrijfseenheid werken als een verbinding tussen IT en een andere afdeling.

BRM’s zijn een integraal onderdeel van organisaties die proberen “te streven naar samenwerking en een cultuur van creativiteit, innovatie en waarde die de bedrijfsstrategie als geheel weerspiegelt”, aldus het BRM-instituut. Het is een cruciale rol voor bedrijven die van oudsher IT gescheiden hebben gehouden van de rest van de organisatie en als een onafhankelijke afdeling opereren zonder significante interactie met externe bedrijfsleiders. Nu bedrijven in de hele onderneming op IT vertrouwen, helpen BRM’s silo’s af te breken om een ​​meer holistische IT-afdeling te creëren.

Functieomschrijving van de relatiebeheerder

Hoewel functieomschrijvingen en verantwoordelijkheden kunnen verschillen tussen organisaties en bedrijfstakken, zijn dit volgens het BRM-instituut de algemene verantwoordelijkheden van een BRM:

 • Coach bedrijfsleiders over hoe ze aan IT kunnen communiceren wat ze nodig hebben om de bedrijfsprestaties te verbeteren.
 • Ontwikkel meerjarige roadmaps voor zakelijke capaciteiten met enterprise-architectuur.
 • Bekijk de vereisten met verandermanagement en bedrijfstransformatieteams.
 • Ontwikkel een “gezonde en goed beheerde initiatievenportfolio” met de project-, programma- of portfoliomanagementorganisatie (PMO).
 • Communiceer met bedrijfsleiders om gezamenlijke initiatieven en voorstellen te evalueren om te zien hoe deze aansluiten bij vastgestelde routekaarten en bedrijfsprioriteiten.
 • Identificeer bedrijfswaarde bij het ontwikkelen van ideeën met een focus op digitaal bewustzijn, risicobeoordeling, bedrijfscontinuïteit en zakelijke capaciteitsvereisten.
 • Identificeer kansen voor strategische bedrijfsfuncties, zowel op korte als op lange termijn, en volg de acceptatie binnen de relevante afdelingen.
 • Bouw en beheer een relatieteam om toezicht te houden op “convergentie en strategische partnerschappen” in de hele organisatie, ook met uitvoerend en senior leiderschap.
 • Neem contact op met project- en programmaleiders van elke bedrijfseenheid om ervoor te zorgen dat ze de doelstellingen voor gezamenlijke strategische inspanningen begrijpen.
 • Behoud creativiteit en innovatie door op de hoogte te blijven van industriële en technologische trends.
 • Zorg ervoor dat gezamenlijke initiatieven worden opgezet voor succes en in lijn zijn met de bedrijfsstrategie.

Vaardigheden voor zakenrelatiebeheer

Een succesvolle BRM heeft een breed scala aan soft skills om communicatie te bevorderen en silo’s af te breken, maar je moet ook de IT-kant van het bedrijf begrijpen, evenals verschillende bedrijfseenheden in de organisatie. Je krijgt de taak om mensen te leiden, te communiceren met uitvoerend leiderschap en overbruggen van hiaten tussen IT en andere business units.

Volgens BRMInstitute zijn de belangrijkste vaardigheden voor een zakenrelatiebeheerder:

Copyright © 2019 IDG Communications, Inc.

Meer informatie over ?

Wat is een relatiebeheerder? Een sleutelrol bij het overbruggen van de kloof tussen business en IT
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is een relatiebeheerder? Een sleutelrol bij het overbruggen van de kloof tussen business en IT

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is een relatiebeheerder? Een sleutelrol bij het overbruggen van de kloof tussen business en IT

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?