Wat is het verschil tussen berekende kolommen, berekende tabellen en metingen?

Power BI biedt makers van rapporten een verscheidenheid aan methoden voor het berekenen en modelleren van gegevens. Enkele veelgebruikte tools zijn onder meer berekende kolommen, berekende tabellen en metingen.

Wat is het verschil tussen berekende kolommen, berekende tabellen en metingen

Als u een nieuwere Power BI-gebruiker bent, weet u misschien niet zeker welke van deze de beste keuze is voor uw behoeften. Als u Power BI al een tijdje gebruikt, bent u waarschijnlijk bekend met deze functies, maar vraagt ​​u zich misschien af ​​of u ze optimaal benut. Laten we ze allemaal definiëren en de belangrijkste toepassingen ervan onderzoeken.

Berekende kolommen

EEN berekende kolom is een kolom met gegevens die wordt toegevoegd aan een bestaande tabel in uw model. Dit wordt gedaan in rapportweergave of gegevensweergave met behulp van een DAX formule om de gegevens te bepalen die worden weergegeven. De kolom wordt zoals gewoonlijk onder Veld weergegeven, maar u ziet een symbool dat aangeeft dat er een formule is gebruikt.

Berekende kolommen zijn net als andere kolommen in uw rapport, inclusief dat ze in het geheugen worden opgeslagen. Wanneer u uw rapport vernieuwt, wordt de kolom rij voor rij berekend, zodat u geen realtime updates kunt krijgen.

Wanneer moet u een berekende kolom gebruiken?

Een berekende kolom kan een handig hulpmiddel zijn als u gegevens uit meerdere kolommen in een tabel of tussen tabellen wilt combineren. Mogelijk wilt u ook specifieke subgegevens uit bestaande kolommen extraheren.

Om een ​​berekende kolom te maken:

 • Klik met de rechtermuisknop op de tabelnaam
 • Klik op “Nieuwe kolom”
 • Voer uw DAX-formule in

Berekende tabellen

Een berekende tabel verschilt van andere tabellen die u mogelijk in uw rapport hebt, omdat deze is gemaakt door gegevens op te halen die al in uw model staan, terwijl de meeste andere tabellen worden geïmporteerd uit een externe bron.

Een berekende tabel kan een verbinding hebben met andere tabellen. U kunt ervoor kiezen om twee tabellen samen te voegen, of gegevens uit meerdere tabellen te extraheren om ze samen weer te geven. Net als berekende kolommen worden deze tabellen in het geheugen opgeslagen en worden ze bijgewerkt wanneer de brongegevens worden bijgewerkt.

Wanneer moet u een berekende tabel gebruiken?

Berekende tabellen zijn geweldig voor gegevens die u in het model wilt opslaan, in tegenstelling tot realtime berekeningen. Als u twee tabellen moet samenvoegen of gegevens uit meerdere tabellen moet combineren, werkt deze functie goed voor u. Veel makers van rapporten vinden het ook leuk om kalendertabellen te maken.

U kunt er ook voor kiezen om een ​​berekende tabel te gebruiken voor berekeningen die u niet in uw eindrapport wilt, of die niet met anderen wordt gedeeld. Deze optie is goed voor het modelleren van verschillende scenario’s. Modelleurs gebruiken vaak berekende tabellen om fouten op te sporen in een lange DAX-expressie om er zeker van te zijn dat deze soepel werkt.

Om een ​​berekende tabel te maken:

 • Van Rapportweergave of Gegevensweergave, ga naar het tabblad Modellering
 • Zoek in Modellering de sectie voor berekeningen
 • Klik op “Nieuwe tabel”

Als u de tabel in Data View maakt, kunt u deze meteen zien, dus dit kan een goed startpunt zijn.

Maatregelen

Maatregelen zijn een veel voorkomende functie in Power BI. Ze kunnen het beste worden gebruikt voor geaggregeerde gegevens, zoals de vaak gebruikte SUM of SUMX. U kunt een meetwaarde maken die specifiek is voor uw behoeften met behulp van een DAX-formule. Power BI heeft ook “snelle maatregelen” die al in DAX staan, dus vink deze aan om te voorkomen dat u de code schrijft. Dit is een geweldige optie als u nog DAX aan het leren bent of als u een algemene rekenbehoefte hebt die waarschijnlijk al in de snelle metingen wordt weergegeven.

Metingen worden in realtime berekend, dus ze worden niet in het geheugen opgeslagen. U kunt een meting maken in Rapportweergave of Gegevensweergave. Wanneer u een meting maakt, zult u zien dat deze wordt weergegeven onder Velden met ernaast een rekenmachinesymbool. Dit geeft aan dat het het resultaat is van een berekening en niet van een andere bron.

Wanneer moet u een maat gebruiken?

Maatregelen zijn vooral handig als u uw gegevens op de een of andere manier moet samenvoegen of als u tot op de minuut nauwkeurige berekeningen wilt maken. Het andere voordeel van het maken van een meting is dat u deze vervolgens ook op andere tabellen kunt toepassen. Zodra deze is gemaakt, kunt u deze naar behoefte verplaatsen. Als u weet dat er een berekening is die u vaak zult uitvoeren, maak dan een maat voor gebruiksgemak in de toekomst.

Om een ​​meting te maken:

 • Ga in de rapportweergave naar het tabblad Modellering
 • Klik op “Nieuwe maatregel”
 • Voer uw DAX-formule in
 • Als u klaar bent, wordt uw meting weergegeven onder Velden

PBRS van ChristianSteven Software

Zodra u uw rapporten heeft geoptimaliseerd met behulp van gerichte berekeningen, moet u ervoor zorgen dat ze op het juiste moment in de juiste handen komen. ChristianSteven Software kan de druk wegnemen met onze geautomatiseerde rapportageplanner voor Power BI. Start jou gratis proefperiode van PBRS om erachter te komen hoe u uw Power BI-gebruik kunt maximaliseren.

Download Features PDFStart gratis proefperiode

Meer informatie over ?

Wat is het verschil tussen berekende kolommen, berekende tabellen en metingen?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is selfservice BI precies?

De meeste datagestuurde bedrijven implementeren selfservice business intelligence-oplossingen om gebruikers in staat te stellen de gegevensanalyse gemakkelijk te gebruiken en ervan te profiteren. Met traditionele

Wat is het verschil tussen berekende kolommen, berekende tabellen en metingen?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is het verschil tussen berekende kolommen, berekende tabellen en metingen?

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?