Wat is uw verantwoordelijkheid met betrekking tot big data?

In het digitale klimaat waarin we nu leven, zal er altijd een dreiging zijn van overmatige inmenging in persoonsgegevens. Wat zijn de verantwoordelijkheden van een bedrijf met hands-on big data en hoe speelt data-ethiek een rol?

De kracht van data-analyse

Het belang van data-ethiek

Indien correct toegepast, kan data-analyse verborgen verlangens en motivaties blootleggen die niet eerder door een consument werden gerealiseerd. Dat is een indrukwekkende, maar intimiderende bewering. Velen zijn geïntrigeerd door het feit dat de analyse van hun gegevens voor hen nieuwe ontdekkingen kan opleveren, en ze nemen graag deel aan het verzamelen ervan. Consumenten weten dat bedrijven winst moeten maken en dat kan alleen door interactie met het publiek. Het volgen van de betrokkenheid van huidige en potentiële klanten is de manier waarop zaken worden gedaan.

De meeste mensen willen dat hun favoriete bedrijf profiteert, omdat een succesvol bedrijf hen ook in de toekomst van dienst kan blijven. Ze vinden het prima dat hun gegevens worden verzameld, gemanipuleerd en gedeeld door deze entiteiten. Consumenten waarderen het oordeelkundig gebruik van hun gegevens wanneer deze hun belangen en behoeften dienen. Wanneer klanten het gevoel hebben dat de bedrijven die zij betuttelen, verantwoord omgaan met hun gegevens en ethisch, eerlijk en transparant met hen samenwerken, ontstaat er een sterke loyaliteit. Een goede data-ethiek vertaalt zich in voortdurende interacties, winsten en vertedering op de lange termijn.

Lees ook:  Hoe Business Intelligence-tools de e-commerce-industrie verbeteren

Als een bedrijf echter iets onderneemt dat het vertrouwen van de klant niet waard is, kan de schade onherstelbaar zijn. Een datalek kan het gevoel van veiligheid dat consumenten nodig hebben, wegnemen. Een ongeluk in deze arena zet automatisch de competentie van het bedrijf in twijfel en de verkoop gaat verloren.

Wetten inzake gegevensbescherming

De identiteit en persoonlijke gegevens van klanten moeten te allen tijde met de grootste zorg en vertrouwelijkheid worden behandeld. Degenen die betrokken zijn bij de uitwisseling van privégegevens van consumenten, moeten alle maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de gegevens niet openbaar worden gemaakt of geïdentificeerd. Overheden, autoriteiten en instellingen zijn bezig met het ontwikkelen van wetten op het gebied van gegevensbescherming en beheer, maar deze wetten hebben bepaalde uitzonderingen die soms dienen als juridische grijze zones.

De Algemene verordening gegevensbescherming lost problemen op met betrekking tot de omgang met big data. De regels met betrekking tot de rechtmatigheid van het verwerken van dergelijke informatie, de toestemmingsvoorwaarden en de verwerking van speciale categorieën gegevens worden uiteengezet, evenals de rechten van een betrokkene. De verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd in het kader van een activiteit die binnen de jurisdictie van het bedrijf valt. De EU-VS-privacyschild is ontworpen door het Amerikaanse ministerie van Handel in samenwerking met de Europese Commissie en de Zwitserse overheid als een mechanisme om te voldoen aan gegevensbeschermingsvereisten ter ondersteuning van de transatlantische handel.

Lees ook:  Data-analyse zal een transformatie van toeleveringsketens in de post-pandemieomgeving mogelijk maken

Gegevensbescherming is een grondrecht, maar geen enkele hoeveelheid wetten kan absolute bescherming bieden aan gegevens. Om deze reden helpen bepaalde ethische gedragscodes en het besef van verantwoordelijkheden om het risico van het in gevaar brengen van gegevens te verkleinen.

Gegevensethiek in uw organisatie brengen

Er zijn manieren om de juiste gegevensethiek in uw bedrijf op te nemen.

 • Informeer uw klanten altijd wanneer u hun persoonlijke gegevens verzamelt. U dient toestemming te vragen en te delen hoe die gegevens zullen worden gebruikt.
 • Zorg ervoor dat klanten hun gegevens veilig en privé blijven. Mocht er zich een inbreuk voordoen, meld het probleem dan onmiddellijk en leg uit welke maatregelen er worden genomen om een ​​volgende keer te voorkomen.
 • Zorg te allen tijde voor transparantie over gegevens. Als u winst maakt met de gegevens van klanten, zorg er dan voor dat de betrokkenen op de hoogte worden gebracht. Geef klanten de mogelijkheid om zich af te melden voor elk gebruik van hun gegevens als ze zich er niet prettig bij voelen.
 • Houd u aan lokale en nationale ethische wetten met betrekking tot gegevensverzameling en de bescherming van burgers en houd u eraan.
 • Integreer het Privacy by Design-framework, een pre-planningstool die ethische best practices invoegt in de ontwikkelingsfase van elk platform of elke oplossing die gegevens gebruikt.
 • Evalueer algoritmen om ervoor te zorgen dat gegevens een nauwkeurig beeld geven.
Lees ook:  Wat is business intelligence? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

U kunt niet uitgaan om klanten te kopen, maar u kunt hun loyaliteit winnen met de juiste gegevensethiek. De analyse en het gebruik van de gegevens van uw klanten geven het een morele dimensie. Het is altijd in het beste belang van een bedrijfseigenaar om deze verantwoordelijkheid serieus te nemen en de veiligheid en integriteit van de gegevens te waarborgen. Transparant blijven over hoe gegevens worden gebruikt, kan alleen helpen bij de loyaliteit van klanten.

Christian Steven Software biedt geautomatiseerde Business Intelligence-rapportageoplossingen. Neem contact op om uw huidige project en behoefte te bespreken.

Download Features PDFStart gratis proefperiode

Meer informatie over ?

Wat is uw verantwoordelijkheid met betrekking tot big data?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Hoe word je een BI-gedreven bedrijf?

Opmerking van de uitgever: Door zwaar te investeren in data-assets zonder de juiste strategie, loopt u het risico beslissingen te nemen die resulteren in een

Wat is uw verantwoordelijkheid met betrekking tot big data?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  test

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?