Wat is Z-volgorde in Power BI?

Als maker van een rapport met Power BI Desktop, u moet veel beslissingen nemen over uw beeldmateriaal. Hoewel uw gegevens zelf misschien niet veranderen, kan de manier waarop u ze rangschikt een groot verschil maken in de manier waarop uw teamleden ze begrijpen en erop reageren.

Als datapresentatie veel voor je betekent, dan heb je wellicht al veel gewerkt met X- en Y-uitlijning in Power BI. Maar hoeveel ervaring heb je met Z-bestellen?

Z-ordening biedt rapportmakers een manier om complexere visualisaties te gebruiken en meer te laten zien van wat hun gegevens te bieden hebben. Misschien heb je met Z-bestellen gewerkt zonder het te beseffen, of misschien ben je helemaal nieuw bij Z-bestellen. Lees hoe dan ook verder om meer te zien van wat u moet weten.

Z Order begrijpen

Wat is Z-volgorde in Power BI

De Z-volgorde, of Z-volgorde, is een soort ontwerpstrategie die kan worden gebruikt met uw Power BI-visuals. “Z-volgorde” verwijst naar de front-to-back uitlijning van beelden in een rapport. Het kan ook verwijzen naar de ontwerpkeuze om afbeeldingen over vormen te plaatsen.

Er is geen specifieke knop “Z-volgorde” in Power BI. Het is gewoon een methode om met uw rapporten te werken om met uw visuals het meest nauwkeurige en nuttige verhaal te vertellen.

De basisprincipes van rasteruitlijning

Met Power BI Desktop kunnen makers rasterlijnen gebruiken bij het ordenen van hun visuals. Omdat Z-ordening een op rasterlijnen gebaseerde strategie is, moet u rasterlijnen begrijpen voordat u verder kunt met uw Z-orderopties.

Rasterlijnen zorgen voor een betere nauwkeurigheid en esthetiek van uw rapporten, waardoor ze een professionelere uitstraling krijgen.

In Power BI worden rasterlijnen ook geleverd met een optie voor uitlijnen op raster, waardoor sneller gebruik en schonere lijnen mogelijk zijn.

Rasterlijnen inschakelen

Rasterlijnen inschakelen is eenvoudig. Gebruik gewoon de volgende stappen:

  • Klik op het lint Weergeven.
  • Klik op het selectievakje voor ‘Richtlijnen weergeven’.
  • U kunt ook op het selectievakje “Objecten op raster uitlijnen” klikken als u die optie wilt gebruiken.

Rasterlijnen gebruiken

Nadat u rasterlijnen hebt ingeschakeld in Power BI, kunt u die rasterlijnen gebruiken om de uitlijning van uw visuals te controleren. Gebruik ctrl + klik om meer dan één visual tegelijk te selecteren. Op deze manier kunt u hun randen controleren om te zien of ze verticaal of horizontaal zijn uitgelijnd.

Z-volgorde gebruiken met rasteruitlijning

Zodra u de basisprincipes van rasteruitlijning onder de knie hebt, kunt u deze functies gaan gebruiken om met Z-ordening te werken. Met Z-ordening kunt u het meeste uit uw visualisaties halen, waardoor u gemakkelijker over die visualisaties kunt communiceren wanneer u uw rapporten verstuurt.

Uw Z-bestelopties

Nogmaals, Z-ordening is het herschikken van de front-to-back-indeling van uw visuals. Hier leest u hoe u aan de slag kunt met uw Z-bestelopties binnen de gridlines van Power BI.

Zoek het opmaaklint

Met het Formaat-lint kunt u uw afbeeldingen rangschikken op de manier die het beste werkt voor uw rapporten. Om met de Z-volgorde te gaan werken, moet u eerst dat lint zoeken. U kunt het bovenaan uw Power BI-scherm zien, in lijn met de Home-knop.

Links uitlijnen

Een manier om uw front-to-back-opmaak te ordenen, is door uw visuals links uit te lijnen. Begin met het selecteren van een visual. Druk vervolgens op de uitlijnknop. Met de functie Uitlijnen wordt uw afbeelding links van het rapport uitgelijnd.

U kunt ook meer dan één visual selecteren voordat u op de knop Uitlijnen drukt. Als u dit doet, worden uw visuals langs het raster met elkaar uitgelijnd.

Verdeel uw visuals gelijkmatig

Een andere optie is om uw visuals gelijkmatig over uw rapport te verdelen. U kunt deze optie gebruiken door terug te gaan naar het Formaat-lint. Klik vanaf daar op de knop Distribueren. De Distribute-functie zal uw visuals vervolgens netjes over het rapportscherm rangschikken.

Regel uw Z-bestelling handmatig

Je hebt ook de mogelijkheid om handmatig met je Z-order te werken. Af en toe kan het voor u nodig zijn om een ​​heel bijzonder verhaal met uw gegevens te vertellen of uw gegevens op een heel specifieke manier te communiceren. In dat geval bieden geautomatiseerde Z-orderopties mogelijk niet de tussenruimte die u nodig heeft. Gedurende deze tijden kunt u uw visuals zelf uitlijnen langs de rasterlijnen om ervoor te zorgen dat uw rapporten de juiste boodschap overbrengen.

Voordelen van het werken met Z Order in Power BI

Zodra u het werken met Z-order onder de knie hebt, zult u een paar voordelen opmerken van het gebruik van deze optie.

Kies de regeling die het beste werkt voor uw rapporten

Nogmaals, als maker van rapporten heb je soms je rapporten nodig om berichten op een specifieke manier te verzenden. De rangschikking van gegevens kan een grote rol spelen in elk bericht dat gegevens verzenden. Als u met uw gegevens probeert te communiceren of een specifiek punt te benadrukken, kan de rangschikking van die gegevens ervoor zorgen dat uw bericht thuiskomt.

Beter rapporteer esthetiek

Door met Z-order-functies te werken, kunt u meer doen dan alleen de juiste berichten over uw gegevens communiceren. U kunt uw rapportage ook als geheel een mooiere uitstraling geven. Alleen al door de rasterlijnen kunnen uw rapporten er professioneler uitzien. Wanneer u uw Z-bestelopties aan de mix toevoegt, kunt u nog mooiere visuals creëren dan met alleen rasterlijnen.

Overlap visuals op jouw manier

Ten slotte kunt u met Z-ordening uw visuals naar eigen inzicht overlappen. Hierdoor krijg je meer controle over je opmaak.

Werken met Z Order in PBRS-software

Als u uw gegevens eenmaal heeft georganiseerd zoals u dat wilt, kunt u uw rapporten ook personaliseren. Met PBRS van ChristianSteven Software kan dat.

Het formaat dat werkt

Degenen die Z-ordening gebruiken met Power BI hebben doorgaans meer specifieke opmaakbehoeften dan veel andere Power BI-gebruikers. PBRS biedt vereenvoudigde Power BI-opmaakoplossingen voor deze gebruikers. Gebruikers kunnen hun rapporten in verschillende indelingen verzenden, waaronder PDF, Excel, MS Word en nog veel meer.

Geautomatiseerde distributie van rapporten

PBRS maakt ook geautomatiseerde rapportdistributie mogelijk, waardoor makers tijd besparen op hun perfect opgemaakte rapporten. In plaats van handmatig Power BI-rapporten een voor een te verzenden, kunt u ze zo instellen dat ze precies waar en wanneer ze moeten gaan.

Neem vandaag nog contact op met ChristianSteven Software

Klaar om het meeste te halen uit Z-bestellen en andere Power BI-opties? De PBRS-software van ChristianSteven kan u helpen volledige controle te krijgen over hoe uw Power BI rapporteert. Plan een live demo of start uw gratis proefperiode vandaag.

Download Features PDFStart gratis proefperiode

Meer informatie over ?

Wat is Z-volgorde in Power BI?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is Z-volgorde in Power BI?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Wat is Z-volgorde in Power BI?

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?