Wat u in 2019 moet weten over operationele BI

Bij ScienceSoft beschouwen we operationele BI als een evolutionaire stap van traditionele BI. Traditioneel was business intelligence alleen beschikbaar voor professionele data-analisten en topmanagers, stond het opstellen van maandelijkse en wekelijkse rapporten toe en diende het als basis voor strategische en tactische beslissingen.

Geleidelijk aan realiseerden organisaties zich echter het voordeel van het betrekken van meer medewerkers bij datagedreven besluitvorming en het hebben van BI ter ondersteuning operationele beslissingen. Zo begon het tijdperk van operationele business intelligence enkele jaren geleden. Laten we eens kijken of het concept nog steeds op de radars staat van bedrijven die ernaar op zoek zijn BI implementatie.

Wat u in 2019 moet weten over operationele BI

Voordelen die operationele BI met zich meebrengt

We zien vaak twee belangrijke voordelen die operationele BI met zich meebrengt:

Realtime inzichten bieden

Operationele BI stelt zakelijke gebruikers in staat om snel een nieuwe kans of een probleem te herkennen en dienovereenkomstig te reageren. Dit kan worden bereikt met operationele rapporten en dashboards (waarbij de informatie binnen een bepaald tijdsinterval wordt bijgewerkt – bijvoorbeeld elke 10 minuten of elk uur), evenals getriggerde waarschuwingen of berichten. Lijnsupervisors kunnen bijvoorbeeld elk uur productierapporten krijgen die hen zullen helpen hun dagelijkse productiedoelstellingen te bereiken.

Een datagedreven bedrijfscultuur bevorderen

Operationele BI wordt ook onofficieel ‘BI voor de massa’ genoemd, omdat het de meerderheid van de zakelijke gebruikers – van de senior managers tot eerstelijnsmedewerkers, zoals callcentermedewerkers en verkoopvertegenwoordigers – in staat stelt om toegang te krijgen tot actuele gegevens die zij nodig hebben in hun werk. Wanneer medewerkers worden getraind om zich te wenden tot een robuuste BI-tool voor inzichten, raken ze eraan gewend zich te laten leiden door data bij hun beslissingen en activiteiten.

Uitdagingen bij het implementeren van operationele BI

En hier zijn de typische uitdagingen die we oplossen tijdens het implementeren van operationele BI-projecten:

Dubbelzinnig ‘real-time’

De term ‘realtime’ omvat een breed tijdsbereik – van milliseconden tot uren, dus de afdelingen van een bedrijf moeten zo expliciet mogelijk zijn over hun verwachtingen van realtime. Anders is de kans groot dat een geïmplementeerde BI-oplossing niet voldoet aan de behoeften van alle zakelijke gebruikers.

Speciale vereisten in de ontwerp- en implementatiefase

Vanwege de realtime aard van operationele BI, moet een BI-implementatieteam speciale aandacht besteden aan regels voor het opschonen en valideren van gegevens, omdat ze een afweging moeten vinden tussen datakwaliteit en de snelheid van gegevensverwerking. Bovendien moeten ze de architectuur en configuratie bedenken die de snelle prestaties van de oplossing mogelijk maken.

De staat van operationele BI in 2019

We hebben de trends op het gebied van data-analyse en business intelligence voor 2019 bekeken en het volgende gevonden:

  • G2’s leercentrum voorspelt de opkomst van realtime analyses.
  • 2.600+ respondenten van de BARC-enquête verklaarde BI met realtime data tussen 20 belangrijkste BI-trends.

Ondanks dat geen van de trends expliciet melding maakt van operationele BI, hebben ze er allebei betrekking op, aangezien realtime inzichten een van de belangrijkste voordelen van operationele BI zijn.

Deze voorspellingen zijn perfect in overeenstemming met wat we zien onze BI-advies- en implementatiepraktijk. Uit onze laatste opdrachten blijkt dat operationele BI al op de radar staat van ondernemingen met 1.000 – 10.000 werknemers, die naast traditionele gegevens vaak ook direct big data moeten analyseren. Traditionele en operationele BI gaan dus vanzelfsprekend hand in hand, aangezien bedrijven naast directe inzichten en waarschuwingen ook grondige analyses nodig hebben op basis van historische gegevens, bijvoorbeeld om de hoofdoorzaken van geïdentificeerde problemen vast te stellen.

Het opsommen

Anno 2019 vinden bedrijven operationele BI erg belangrijk, vooral vanwege het vermogen om realtime inzichten te leveren. Tegelijkertijd zien we de convergentie van traditionele en operationele BI, evenals het groeiende belang van het verzamelen en verwerken van big data.

Wat u in 2019 moet weten over operationele BI

Bedrijfsinformatiediensten

Geef uw bedrijf meer mogelijkheden door giswerk te vervangen door geïnformeerde besluitvorming. Wij begeleiden u door dit uitdagende maar waardeverhogende proces.