Wat u moet weten over operationele BI

Wat u moet weten over operationele BI

Bij ScienceSoft beschouwen we operationele BI als een evolutionaire stap van traditionele BI. Traditioneel was business intelligence alleen beschikbaar voor professionele data-analisten en topmanagers, stond het opstellen van maandelijkse en wekelijkse rapporten toe en diende het als basis voor strategische en tactische beslissingen

Geleidelijk aan realiseerden organisaties zich echter het voordeel van het betrekken van meer medewerkers bij datagestuurde besluitvorming en het hebben van BI ter ondersteuning operationele beslissingen​ Zo begon het tijdperk van operationele business intelligence enkele jaren geleden. Laten we eens kijken of het concept nog steeds op de radar staat van bedrijven die ernaar op zoek zijn BI implementatie

Operationele BI

Voordelen die operationele BI met zich meebrengt

We zien vaak twee belangrijke voordelen die operationele BI met zich meebrengt:

Realtime inzichten bieden

Operationele BI stelt zakelijke gebruikers in staat om snel een nieuwe kans of een probleem te herkennen en dienovereenkomstig te reageren. Dit kan worden bereikt met operationele rapporten en dashboards (waarbij de informatie binnen een bepaald tijdsinterval wordt bijgewerkt – bijvoorbeeld elke 10 minuten of elk uur), evenals getriggerde waarschuwingen of berichten. Lijnsupervisors kunnen bijvoorbeeld elk uur productierapporten krijgen die hen zullen helpen hun dagelijkse productiedoelstellingen te bereiken.

Een datagedreven bedrijfscultuur bevorderen

Operationele BI wordt ook onofficieel ‘BI voor de massa’ genoemd, omdat het de meerderheid van de zakelijke gebruikers – van senior managers tot eerstelijnsmedewerkers, zoals callcentermedewerkers en verkoopvertegenwoordigers – in staat stelt om toegang te krijgen tot actuele gegevens die zij nodig hebben in hun werk. Wanneer medewerkers worden getraind om zich te wenden tot een robuuste BI-tool voor inzichten, raken ze eraan gewend zich te laten leiden door data bij hun beslissingen en activiteiten.

Bekijk BI in actie!

ScienceSoft laat zien hoe een paar op maat gemaakte dashboards u het hele verhaal over de gezondheid en prestaties van uw bedrijf kunnen vertellen.

Uitdagingen bij het implementeren van operationele BI

En hier zijn de typische uitdagingen die we oplossen tijdens het implementeren van operationele BI-projecten:

Dubbelzinnig ‘real-time’

De term ‘real-time’ dekt een breed tijdsbereik – van milliseconden tot uren, dus de afdelingen van een bedrijf moeten zo expliciet mogelijk zijn over hun verwachtingen van realtime. Anders is de kans groot dat een geïmplementeerde BI-oplossing niet voldoet aan de behoeften van alle zakelijke gebruikers.

Speciale vereisten in de ontwerp- en implementatiefase

Vanwege het realtime karakter van operationele BI, moet een BI-implementatieteam speciale aandacht besteden aan regels voor het opschonen en valideren van gegevens, omdat ze een afweging moeten vinden tussen datakwaliteit en de snelheid van gegevensverwerking. Bovendien moeten ze de architectuur en configuratie bedenken die de snelle prestaties van de oplossing mogelijk maken.

De staat van operationele BI

We hebben data-analyse en business intelligence-trends bekeken en het volgende gevonden:

  • G2’s leercentrum voorspelt de opkomst van realtime analyses.
  • 2.600+ respondenten van de BARC-enquête verklaarde BI met realtime data tussen 20 belangrijkste BI-trends.

Ondanks dat geen van de trends expliciet melding maakt van operationele BI, hebben ze er allebei betrekking op, aangezien realtime inzichten een van de belangrijkste voordelen van operationele BI zijn.

Deze voorspellingen zijn perfect in overeenstemming met wat we zien onze BI-advies- en implementatiepraktijk​ Uit onze laatste opdrachten blijkt dat operationele BI al op de radar staat van ondernemingen met 1.000 – 10.000 werknemers, die naast traditionele gegevens vaak ook direct big data moeten analyseren. Traditionele en operationele BI gaan dus natuurlijk hand in hand, aangezien bedrijven naast directe inzichten en waarschuwingen ook grondige analyses nodig hebben op basis van historische gegevens, bijvoorbeeld om de hoofdoorzaken van geïdentificeerde problemen vast te stellen.

Het opsommen

Bedrijven vinden operationele BI erg belangrijk, vooral vanwege het vermogen om realtime inzichten te leveren. Tegelijkertijd zien we de convergentie van traditionele en operationele BI, evenals het groeiende belang van het verzamelen en verwerken van big data.

Wat u moet weten over operationele BI

Geef uw bedrijf meer mogelijkheden door giswerk te vervangen door geïnformeerde besluitvorming. Wij begeleiden u door dit uitdagende maar waardeverhogende proces.

Meer informatie over ?

Wat u moet weten over operationele BI
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is Power BI Designer?

Power BI van Microsoft kan ervoor zorgen dat aan uw unieke behoeften op het gebied van gegevensmodellering wordt voldaan. Maar als u net begint, kan

Wat u moet weten over operationele BI

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Wat u moet weten over operationele BI

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?