Zelfs als u (nog) geen multi-cloud bent, moet u cloud-agnostische tools gebruiken

Zelfs als u (nog) geen multi-cloud bent, moet u cloud-agnostische tools gebruiken

Klik voor meer informatie over auteur Jay Chapel.

Er is een simpel feit dat tegenwoordig geldt voor gebruikers van openbare cloud: u moet cloud-agnostische tools gebruiken. Ja – zelfs als u maar één openbare cloud gebruikt. Waarom? Deze aanbeveling komt neer op een paar drivers die we keer op keer tegenkomen.

U zult niet altijd alleen deze cloud gebruiken

Er is een zakelijke IT-trend voor multi-cloud en hybride cloud – een dergelijke overheersende trend dat u, zelfs als u momenteel een enkele cloud gebruikt, moet plannen voor het geval dat u meer dan één cloud gebruikt, aangezien de toekomst voor meerdere clouds is aangebroken. Dave Bartoletti, VP en Principal Analyst bij Forrester Research, breekt multi-cloud en hybride cloud door de cijfers:

 • 62 procent van de gebruikers van de openbare cloud gebruikt meer dan twee unieke cloudplatforms
 • 74 procent van de ondernemingen beschrijft hun strategie tegenwoordig als hybride / multi-cloud

Bovendien kan standaardisatie op cloud-agnostische tools ook de kosten verminderen die samenhangen met het ontwerp, de implementatie en handhaving van beleid in verschillende cloudomgevingen. Beheer en monitoring met hetzelfde serviceplatform verminderen het probleem van niet-overeenkomend beveiligingsbeleid en onzekerheid bij de handhaving aanzienlijk. Cloud-agnostische tools die ook in de context van het datacenter werken – of dit nu in een cloud, gevirtualiseerde, container- of traditionele infrastructuur is – zijn een zegen voor organisaties die wendbaar moeten zijn en snel moeten handelen. Het kunnen hergebruiken van beleid en services over het gehele multi-cloud spectrum vermindert de wrijving in het implementatieproces en biedt zekerheid over de consistentie van prestaties en beveiliging.

Hoe bepaalt u welke hulpmiddelen u moet gebruiken?

We praten dagelijks met ondernemingen van verschillende grootte die de cloud gebruiken en vragen altijd of ze cloud-native tools gebruiken, of dat ze tools van derden gebruiken die cloud-agnostisch zijn. Het antwoord op die vraag is natuurlijk een mix. Vaak is het een mix tussen cloud-native tools en tools van derden binnen dezelfde onderneming.

Wat we horen is dat het beheren van de cloudinfrastructuur een vrij complexe klus is, vooral als je verschillende clouds, technologieën en een diverse en eigenwijze gebruikersgemeenschap moet ondersteunen. Een veel voorkomend thema bij veel van de tools van derden die we zien, is dat ze meestal freemium-modellen bevatten, een technologie die iemand bij een eerder bedrijf heeft gebruikt, tools die worden aanbevolen door de cloudserviceprovider (CSP) zelf, en open-API- gedreven oplossingen die maximale automatisering in hun cloud operaties. Het komt de leveranciers van tools ook goed van pas als de implementatie van de tool minimale inspanning vereist – met andere woorden, SaaS-tools die niet veel services en integratiewerk vereisen. Plug and play is een must.

Voor de context ondersteunen we AWS-, Azure-, Google- en Alibaba-clouds en praten we meestal met DevOps- en IT Ops-mensen die verantwoordelijk zijn voor hun cloudinfrastructuur. En die mensen zijn meestal op zoek cloud kostenbeheersing en bestuur wanneer u met ons spreekt. Onze gesprekken zijn dus meestal gericht op de tools die ze gebruiken en nodig hebben voor cloudinfrastructuurbeheer, zoals CI / CD, monitoring, kostenbeheersing, kostenzichtbaarheid en -optimalisatie, en gebruikersbeheer. Voor gebruikersbeheer en interne communicatie zijn Single Sign-On en ChatOps onmisbaar.

Daarom hebben we besloten om een ​​lijst samen te stellen met de meest voorkomende clouds en tools die we tegenkomen, in volgorde van populariteit:

 • Cloud Service Provider: AWS, Google Cloud, Microsoft Azure, Alibaba Cloud – en we krijgen aanvragen voor IBM- en Oracle-clouds
 • Infrastructuurbewaking (geen APM): Cloud Native (AWS CloudWatch, Azure Metrics, Google Stackdriver), DataDog, Nagios, SolarWinds, Microsoft, BMC, Zabbix, IBM
 • Kostenzichtbaarheid en optimalisatie: CloudHealth-technologieën, Cloudability, Cloudyn / Azure Cost Management, Apptio
 • CI / CD + DevOps (dit is breed, maar dit zijn de meest voorkomende namen die we horen die in deze categorie passen): Cloud Native, CloudBees Jenkins, Atlassian Bamboo, HashiCorp, Spinnaker, Travis CI
 • Eenmalige aanmelding (SSO): ADFS, Ping, Okta, Azure AD, Centrify, One Login, Google OAuth, JumpCloud
 • ChatOps: Slack, Microsoft Teams, Google Hangouts
 • Cloud kostenbeheersing: Cloud native /Scripter, ParkMyCloud, GorillaStack, Skeddly, Nutanix (BotMetric)

Versla de curve met cloud-agnostische tools

Onze suggestie is om waar mogelijk cloud-agnostische tools te gebruiken. Onze ervaring leert ons dat een meerderheid van de ondernemingen sowieso op deze manier leunt. De initiële kosten in termen van licentievergoeding en / of set-up zouden meer kunnen zijn, maar we denken dat het neerkomt op het feit dat 1) de meeste mensen in de toekomst hybride / multi-cloud zullen worden, zelfs als ze dat niet zijn nu, en 2) Cloud-agnostische tools zullen eerder aan uw behoeften als gebruiker voldoen, aangezien de bedrijven die deze tools bouwen, laserfocus zullen blijven op het ondersteunen en verbeteren van genoemde functionaliteit in de grote CSP’s.

Meer informatie over ?

Zelfs als u (nog) geen multi-cloud bent, moet u cloud-agnostische tools gebruiken
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Zelfs als u (nog) geen multi-cloud bent, moet u cloud-agnostische tools gebruiken

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Zelfs als u (nog) geen multi-cloud bent, moet u cloud-agnostische tools gebruiken

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?