Zes gegevensgestuurde marketingstatistieken voor SaaS-bedrijven

Klik voor meer informatie over auteur Hardik Oza.

De Software-as-a-Service (SaaS) -markt wordt elke dag competitiever. De SaaS-marketeer moet zich continu aanpassen aan marktveranderingen en de koers indien nodig corrigeren om relevant te blijven. Een datagedreven marketingaanpak kan daarbij helpen! Hier zijn zes statistieken die bedrijven zouden moeten overwegen om te volgen om ervoor te zorgen dat marketinginspanningen en -middelen in de goede richting gaan.

1. Verzamel ruwe gegevens over gebruikersgedrag

Standaardoplossingen zoals Adobe Analytics en Google Analytics kunnen helpen bij het analyseren van bezoekersactiviteiten op het gebied van marketing van websites. Deze tools kunnen echter niet helpen bij het verzamelen van gegevens uit beveiligde lidgebieden. Dat komt omdat deze gebieden ook persoonlijke financiële gegevens kunnen bevatten, en ze kunnen niet worden gecontroleerd vanwege sectorale wetten.

SaaS Bedrijven hebben een combinatie van gegevens uit de beveiligde en marketinggebieden van de website nodig om de klantreizen te volgen. Het bouwen van een interne webanalysetool volgens bepaalde specificaties kan dus de beste optie zijn voor het verzamelen en analyseren van onbewerkte gebruikersgegevens uit verschillende delen van de website.

2. Proefaanmeldingen en aantal leads

Het aantal dagelijks geregistreerde proefaanmeldingen kan u veel vertellen over de prestaties van uw website. Hoewel het niet wordt gemarkeerd als een noordsterrenstatistiek, overwegen verschillende beginnende bedrijven om het elke week te volgen. De gegevens zullen u helpen te begrijpen hoe uw website presteert in termen van conversies en of het beoogde gebruik betrekking kan hebben op de inhoud op de site. Tools zoals Google Analytics kunnen u helpen de inhoudsprestaties bij te houden en delen van de websites die bezoekers het meest waarderen.

Proefaanmeldingen bieden een koffer vol leads. Simpel gezegd, een lead is een indicatie dat de websitebezoeker geïnteresseerd is in uw aanbod. De website helpt je om verschillende niveaus van leads te genereren, zoals sales gekwalificeerde leads, marketingleads en top-of-the-funnel leads (e-mailaanmeldingen). Trechterleads worden marketingleads, die door het verkoopteam verder worden omgezet in gekwalificeerde leads.

Volgens statistieken gepubliceerd door het bedrijf voor klantensuccesbeheer, Totango, ongeveer 70 procent van de professionals die zich aanmelden voor een gratis proefperiode, gebruiken de software mogelijk niet vanwege een gebrek aan ondersteuningsinhoud. Het kan dus een goed idee zijn om na de aanmelding voor de gratis proefperiode een welkomstmail te sturen met links naar eersteklas inhoud over de functionaliteiten van de software om de conversieratio te verhogen.

3. Klantverlooppercentage

Het percentage consumenten dat zijn abonnement op de terugkerende diensten van een bedrijf niet verlengt, wordt het klantverlooppercentage genoemd. Bedrijven kunnen het berekenen op basis van het percentage terugkerend waardeverlies of de totale waarde van het terugkerende bedrijfsverlies tijdens de geselecteerde periode. Het wordt vaak op kwartaal- of maandbasis berekend en wordt door SaaS-bedrijven beschouwd als een van de meest cruciale statistieken.

Een hoog churn-percentage geeft aan dat het bedrijf mogelijk niet langer dan een paar jaar zal overleven. Het onder controle houden van de churn rate is essentieel, want klanten verliezen is geen goed teken. En vergeet niet dat de kosten voor retentie veel lager zijn dan het geld dat wordt besteed aan het werven van nieuwe consumenten. Het verlooppercentage mag dus nooit worden vergeleken met het aantal nieuwe klanten dat is aangenomen.

Het bestuderen van de churn-gegevens kan helpen bij het ontwerpen van retentiestrategieën. Experts adviseren bedrijven altijd om dieper in de cijfers te graven bij het analyseren van het verlies van klanten met een jaarabonnement. Het is cruciaal om factoren zoals de persona’s van de omgewisselde consumenten, hun sector, grootte en andere unieke factoren te benadrukken, terwijl het onderzoeken van de redenen achter hun exit van cruciaal belang is. Het delen van deze analyse met klantensucces-, marketing- en verkoopafdelingen kan vruchtbaar blijken te zijn.

4. Levenslange klantwaarde

De customer lifetime value (CLV) is het bedrag dat de klant naar verwachting tijdens de contractperiode aan de producten of diensten van het bedrijf besteedt.

Uw zakelijke consument is mogelijk $ 10.000 per jaar of meer waard, terwijl klanten met een instapmodel tijdens hun contractperiode van 12 maanden niet meer dan $ 500 mogen uitgeven. Marketingstrategie voor het werven van een klant met een instapplan kan automatisering en lagere kosten met zich meebrengen. Aan de andere kant zullen onboarding-klanten op ondernemingsniveau meer kosten en meer persoonlijke service nodig hebben, met een menselijke touch.

Het berekenen van de tijd tot winstgevendheid (TTP) en CLV kan u helpen het bedrag te bepalen dat u kunt besteden aan het werven van de consument. Het toewijzen van budgetten voor het werven van klanten zonder de CLV en TTP te berekenen, kan resulteren in het werven van klanten die uiteindelijk niet winstgevend zijn.

5. Monitoring van het gekwalificeerde marketingverkeer

Volgens statistieken gepubliceerd in het 2020 SaaS Product Benchmarks Report van OpenView Venture Partnerskan ongeveer 4,5 procent van de 1.000 leads zich aanmelden voor een gratis proefperiode. Vervolgens kan ongeveer 14 procent van hen voor de software betalen en deze gebruiken nadat de proefperiode is afgelopen.

Maar vergeet niet dat al deze cijfers kunnen worden geworpen als marketeers er niet in slagen ICP’s te valideren en de juiste outreach-strategie te implementeren om ze aan te trekken. Het monitoren van het verkeer en de activiteiten op de website kan helpen om de effectiviteit van de campagne te waarborgen.

Routinematige rapportage heeft al betrekking op het aantal unieke bezoekers van de website. SaaS-bedrijven moeten echter wat dieper graven. Soms kunnen zelfs bestaande klanten de site bezoeken en inloggen op hun account om statistieken te bekijken of bepaalde aspecten van hun cloudgebaseerde oplossingen opnieuw in te stellen. Dergelijke bezoeken kunnen uiteindelijk leiden tot meer verkeer op de website. Het is dus essentieel om de bestaande klanten die de site bezoeken anders te markeren. Naast het gebruik van in-app analytische tools, kan zelfs het monitoren van de inlogschermklikken helpen om terugkerende klanten en gekwalificeerde marketingbezoekers afzonderlijk te identificeren.

6. Customer Engagement-gegevens

Gegevens over klantbetrokkenheid kunnen helpen bij het analyseren van de rol die de service of software speelt in de dagelijkse activiteiten van de klant. Het aantal log-ins en log-outs, het totale aantal minuten of uren dat de software wordt gebruikt en andere statistieken kunnen helpen bij het beoordelen van het betrokkenheidsniveau. Als gebruikers urenlang ingelogd blijven of het meerdere keren per dag gebruiken, zullen ze niet overwegen om het abonnement op de verlengingsdatum te annuleren.

De scoreschaal voor klantbetrokkenheid varieert van de ene softwareleverancier tot de andere, afhankelijk van hoe een typische klant deze gebruikt. Controleer het gebruikspatroon voor de meest langdurige, gelukkigste klanten en sla deze invoer op als benchmarks. Bereken vervolgens de engagementscore voor gebruikers over de hele linie en vergelijk ze met de basislijn. De uiteindelijke resultaten helpen u bij het bepalen van de gezondheid van de klant, en er kunnen inspanningen worden geleverd om ze dienovereenkomstig te behouden.

follow:
admin

admin

Related Posts

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige