page title icon Zeven manieren waarop AI uw webanalyse kan verbeteren

Klik voor meer informatie over auteur Eddie Segal.

Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig een website. Websites kunnen meer klanten trekken en de verkoop verhogen. Bedrijven die niet investeren in de gebruikerservaring (UX) of bruikbaarheid van hun website, zullen echter niet productief zijn. Als mensen niet gemakkelijk op uw website kunnen navigeren of het onaantrekkelijk vinden, zullen ze uw site verlaten.

Hier is waar kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen. AI-technologieën kunnen uw website verbeteren en transformeren door de klantervaring te verbeteren, meer conversies te genereren, te zorgen voor dataconformiteit, website-afbeeldingen te optimaliseren en churn te voorspellen. Dit artikel bespreekt zeven geavanceerde manieren om AI te gebruiken om uw zakelijke website te verbeteren.

Hoe webanalyse werkt

De meeste analysehulpmiddelen “taggen” websites door een JavaScript-fragment in de broncode van de website in te voegen.

Met behulp van deze tag telt de analysetool websitebezoekers, klikken op een link en gebruikersgedrag. De tag kan ook informatie verzamelen zoals geografie, apparaattype en browsertype.

Webanalysediensten kunnen ook cookies gebruiken om individuele sessies bij te houden en om herhalingsbezoeken van dezelfde browser te bepalen. Omdat browsers verschillende beperkingen hebben en sommige gebruikers cookies verwijderen, kunnen verschillende analysetools soms iets andere resultaten opleveren.

Hoe AI webanalyse verbetert

Veel AI-technologieën en -tools kunnen onbewerkte webgegevens omzetten in bruikbare inzichten. Bedrijven kunnen deze inzichten gebruiken om productaanbevelingen te personaliseren, te zorgen voor dataconformiteit en de klantenservice te verbeteren.

Gepersonaliseerde aanbevelingen

Aangepaste inhoud en gepersonaliseerde productaanbevelingen kunnen de betrokkenheid van websites aanzienlijk verbeteren. Er is gemeld dat 92 procent van de online shoppers invloed had op gepersonaliseerde winkelwagentjes, terwijl gepersonaliseerde homepaginapromoties een invloed hadden 85 procent van de bezoekers kopen.

Kunstmatige intelligentie en machine learning technologieën worden gebruikt om toegang te krijgen tot grote hoeveelheden klantgegevens en deze te analyseren om geïndividualiseerde segmenten te creëren. Websitebezoekers ontvangen gepersonaliseerde aanbiedingen, tekst, deals en meer.

Naleving van gegevens

Bedrijven verzamelen grote hoeveelheden gegevens op hun websites. Dit omvat persoonlijke gegevens zoals burgerservicenummers, gedragsgegevens zoals aankoopgeschiedenis en betrokkenheidsgegevens zoals interacties op sociale pagina’s. Tot voor kort hebben bedrijven deze gegevens echter niet hetzelfde bestuursniveau toegekend als e-mailadressen in een marketingdatabase of klantrecords in een CRM.

Het volgen van deze bergen persoonlijke gegevens kan een uitdaging zijn, vooral op dynamische websites die van bezoeker tot bezoeker kunnen veranderen, afhankelijk van het niveau van personalisatie. Persoonsgegevens lopen een constant risico op misbruik of datalekken. Daarom moeten bedrijven websites opnemen als een belangrijk onderdeel van het complete verhaal over naleving van gegevensprivacy.

Door AI te integreren in website-compliance-systemen kunnen ten minste drie duidelijke voordelen worden aangetoond: het verminderen van false positives, het aanpakken van menselijke fouten en het verlagen van de kosten. Bedrijven kunnen AI ook inzetten om datalekken te voorkomen door kwaadaardige gedragspatronen in datagebruik op te sporen.

AI en afbeeldingen

Studies tonen aan dat mensen onthoud 80 procent van wat ze zien en slechts 20 procent van wat ze lezen. MIT ontdekte ook dat het menselijk brein beelden kan verwerken in slechts 13 milliseconden. Deze en vele andere statistieken geven de voorkeur aan het idee dat afbeeldingen een krachtig communicatiemiddel zijn. Websites gebruiken afbeeldingen om de betrokkenheid te vergroten, verhalen te illustreren, diensten of producten te presenteren en sociale media te laten groeien.

Grote afbeeldingen kunnen uw website echter vertragen. Gebruikers zullen een website eerder verlaten als de laadtijd van de pagina meer dan 3 seconden bedraagt. Dit kan uw bouncepercentage aanzienlijk verhogen en de conversies beïnvloeden. AI kan websiteafbeeldingen en afbeeldingsnamen categoriseren om optimalisatie te bieden op basis van het gedrag van de klant. De optimalisatie wordt gedaan door verschillende patronen en structuren binnen een afbeelding te detecteren, evenals andere gerelateerde afbeeldingen van vergelijkbare patronen.

SEO-analyse

Google ontvangt ongeveer 2,3 biljoen zoekopdrachten per jaar. 15 procent van de dagelijkse zoekopdrachten is nieuw. Daarom is het moeilijk om nieuwe bezoekers naar uw website te trekken als uw website niet wordt weergegeven voor de juiste zoekopdrachten. Machine learning en AI-gebaseerd SEO-analysetools kan snel websiteproblemen identificeren en feedback geven om uw positie in de zoekresultaten te verbeteren.

Aangepaste bestemmingspagina’s

Productspecifieke bestemmingspagina’s helpen uw conversiepercentages te verhogen, aangezien ze gericht zijn op één doel. Dit doel komt vaak overeen met de zoekintentie van de bezoeker. Aangepaste bestemmingspagina’s helpen een bedrijf om op maat gemaakte beeldsuggesties van hun producten of diensten aan te bieden op basis van de voorkeuren van bezoekers.

AI kan attributen van bezoekers analyseren en naar de meest relevante afbeeldingsvariant sturen. Deze afbeeldingen kunnen worden gebruikt om de winkelvoorkeur van de kijker te herkennen door bezoekers producten van hun keuzes te laten zien.

Voorspelling van klantverloop

Het werven van nieuwe klanten kost vijf keer meer dan bestaande te behouden. Deze statistiek suggereert dat klantenverloop uw bedrijf geld kost en uw reputatie schaadt. Gelukkig kunnen bedrijven nu AI gebruiken om klantinteracties te analyseren om churn te voorspellen en te voorkomen.

Bedrijven kunnen een risicomodel ontwikkelen door middel van machine learning en voorspellende analyse van websitegegevens. Dit model geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat klanten hun relatie met het bedrijf zullen beëindigen. Vervolgens kan het model u een waarschuwing sturen of automatisch een oplossing bieden om te voorkomen dat die klant wegloopt.

Online klantenservice

Chatbots zijn AI-aangedreven systemen die de vraag van een gebruiker analyseren en een antwoord geven op basis van taal- en gedragsaanwijzingen. Ze fungeren als 24/7 virtuele assistenten voor websitebezoekers. Het verlies van de ‘menselijke maat’ in dergelijke interacties tussen bedrijven is niet noodzakelijk een slechte zaak. Websitebezoekers waarderen de snelle ondersteuning die ze krijgen en bedrijven verlagen hun kosten voor klantondersteuning.

Bovendien, 75 procent van de bedrijven het gebruik van chatbots op hun website rapporteert een stijging van de klanttevredenheid met minstens 10 procent. Behalve dat ze 24/7 werken, zijn chatbots ook immuun voor stress en frustratie van gepassioneerde bezoekers. AI-chatbots gaan de menselijke klantenservice in de nabije toekomst niet volledig vervangen; hun voordelen bij het verbeteren van UX zijn echter duidelijk.

Afsluiten

Zakelijk succes is afhankelijk geworden van het verbeteren van de website-betrokkenheid en het klanttraject. Bedrijven gebruiken tegenwoordig AI-technologieën om de gegevens van websitebezoekers te analyseren en analyses naar een geheel nieuw niveau te tillen. Er zijn tal van AI-tools beschikbaar. Zorg ervoor dat u het juiste onderzoek doet om ze volledig te gebruiken.

Plaats een reactie