Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën

Klik voor meer informatie over auteur Ved Raj.

De vraag van klanten voor kleine, middelgrote en grote bedrijven neemt elke dag toe om een ​​modernere aanpak te gaan gebruiken.

Er is vastgesteld dat organisaties die geavanceerde technologieën zoals robotica-procesautomatisering (RPA) in hun back-end-activiteiten integreren, de exponentiële groei van bedrijfsstatistieken kunnen vergroten.

Vorig jaar 24 procent van de grote organisaties en 9 procent van de kleine en middelgrote organisaties aangenomen RPA.

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën
Afbeeldingsbron: Statista

Wat is RPA?

In eenvoudige bewoordingen is robotachtige procesautomatisering (RPA) een productieve manier om taken uit te voeren die kunnen worden georganiseerd door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

In 2020, RPA-marktinkomsten naar verwachting meer dan $ 2,9 miljard wereldwijd. Geschat wordt dat als de groei de komende jaren in dit tempo doorzet, de marktwaarde tegen 2023 meer dan $ 10 miljard zal bedragen.

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën
Afbeeldingsbron: Statista

Top RPA-use cases voor verschillende industrieën

Als we het hebben over industriële groei, biedt RPA echt voordelen voor verschillende industrieën door verschillende bedrijfsprocessen te vereenvoudigen. Om dit automatiseringsproces in uw bedrijf te implementeren, kunt u het beste inhuren RPA-ontwikkelaars die u zullen helpen om deze technologie te begrijpen en er effectief gebruik van te maken.

RPA-implementatie in de meest groeiende sectoren

RPA kan in verschillende sectoren nuttig zijn. Laten we eens kijken naar de belangrijkste groeisectoren die RPA bij hun processen betrekken (zie onderstaande afbeelding).

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën
Afbeeldingsbron: Protiviti

Laten we eens kijken hoe RPA verschillende industrieën ten goede kan komen.

RPA-use cases in de zorgsector

Er zijn tal van automatiseringsprecedenten in de zorgsector. De gezondheidszorg haalt veel voordeel uit het gebruik van het bedrijfsautomatiseringsproces.

Laten we eens kijken hoe RPA de zorgsector helpt:

 • Verwerking van betalingen: In veel zorginstellingen is het personeel zo druk bezig met het beheren van de betaling van de patiënt dat ze de familie en het andere personeel van de patiënt niet de tijd kunnen geven die ze nodig hebben. Dit kan worden voorkomen door RPA te betrekken bij betaalafdelingen in de gezondheidszorg.
 • Claimbeheer: Claimmanagement in de zorg is over het algemeen een tijdrovend proces en er komt veel papierwerk bij kijken. Maar deze taak kan eenvoudig worden beheerd door RPA te gebruiken. Deze bot-software kan claims nauwkeurig afhandelen met behulp van vooraf gedefinieerde parameters.
 • Patiëntregistratie: De meeste zorgbedrijven die RPA al gebruiken, gebruiken het voor het beheer van de patiëntregistratie, aangezien dit proces ook tijdrovend is. Met RPA-bots duurt dit type proces slechts enkele seconden. De softwarebot vult de details van het registratieformulier in zeer korte tijd in, waardoor het personeel ander belangrijk werk kan afhandelen.
Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën
Afbeeldingsbron: Allerin

RPA-use cases in de maakindustrie

In de productiesector zijn er talrijke gebruiksscenario’s van RPA; dit helpt de maakindustrie bij het uitvoeren van foutloze en vereenvoudigde procedures.

Laten we eens kijken hoe RPA de maakindustrie helpt:

 • Strategie en rapportage: Het belangrijkste voordeel van het gebruik van RPA bij de productie is dat het nauwkeurige en gedetailleerde productierapporten kan produceren en een duidelijk beeld van de resultaten kan geven. Het versnelt robuuste besluitvorming en zorgt voor snellere reacties op productieverplichtingen.
 • Voorraadadministratie: RPA in voorraadbeheer kan worden gebruikt om e-mails te automatiseren, voorraadniveaus te bewaken en papierwerk en productlijsten te digitaliseren.
 • Rekeningen voor materialen: RPA-softwarebots kunnen nauwkeurige facturen genereren en foutloze en betrouwbare gegevens extraheren.
 • Klantenervaring: Als het gaat om het verrijken van klantcommunicatie, kan RPA worden ingezet om de klantervaring te behouden en te verbeteren.

RPA-use cases in de telecomsector

Er zijn maar weinig use-cases voor robotica voor procesautomatisering geregistreerd in de telecomsector, maar de RPA kan deze sector helpen zich te concentreren op belangrijke taken, zoals het bieden van betaalbare, snelle en geavanceerde oplossingen voor hun klanten.

Laten we eens kijken hoe RPA-applicaties de telecomsector kunnen helpen:

 • Accountinspectie: De telecomsector moet regelmatig gebruikersaccountcontroletaken uitvoeren voor accountgebruikers. Deze taak kan best saai zijn voor een medewerker, maar kan worden geautomatiseerd met behulp van RPA.
 • Rapport genereren: In de telecomsector zijn operators verplicht om handmatig meldingen van connectiviteitsproblemen te genereren en deze naar ambtenaren te sturen. RPA is ideaal voor dit soort rapportages.
 • Eenvoudig doorsturen van zoekopdrachten: RPA-bots kunnen e-mails van gebruikers en andere belanghebbenden verzamelen en deze automatisch naar de betrokken klant sturen. Dit vereenvoudigt de taak en maakt het personeel vrij om ander werk te doen.
 • Nummeroverdracht: Een uitstekend RPA-voorbeeld in de telecomsector is het overdragen van klantnummers, een methode die gemakkelijk kan worden geautomatiseerd.

RPA-use cases in informatietechnologie (IT)

Robotic Process Automation (RPA) in de IT-sector is bij uitstek geschikt om ontwikkelingsprocessen te stroomlijnen en de efficiëntie en effectiviteit te verhogen.

Laten we eens kijken hoe RPA-applicaties de IT-industrie helpen:

 • Tool Installatie: RPA kan het proces van het installeren van tools op het apparaat regelen en de werktijd van werknemers besparen.
 • Configuratie: Ontwikkelaars moeten codes schrijven voor het ontwikkelen van software, apps en websites. RPA is uitstekend geschikt voor de initiële configuratie en setup van de coderingsomgeving.
 • Automatiseringstesten: We weten allemaal dat het testen van gebruikers tijd kost als het handmatig wordt uitgevoerd, maar dit proces kan worden verbeterd door middel van RPA, en door deze automatisering kunnen bugs ook sneller worden onderzocht en verholpen dan met handmatig testen.

RPA-use cases in het bankwezen en de financiële sector

In de bancaire en financiële sector zijn er verschillende kansen op fouten, maar dit kan worden geminimaliseerd door gebruik te maken van robotic process automation (RPA). In de banksector wordt RPA-software ook wel aangeduid als banksoftware. Een vooraanstaand softwareontwikkelingsbedrijf kan bedrijven in deze sector helpen deze software in een beperkt tijdsbestek te bouwen.

Laten we eens kijken hoe RPA-applicaties de bank- en financiële sector helpen:

 • Kredietcontroles: RPA-softwarebots kunnen nu kredietcontroles uitvoeren voor potentiële klanten en herkennen of ze binnen de betalingsparameters van de lening vallen of niet. Dit automatiseringsproces helpt bij het verkorten van de verwerkingstijd van leningen.
 • Gegevensinvoer: Bankiers moeten verschillende formulieren handmatig invullen, en dit kan een tijdverspiller zijn. Maar het uitvoeren van deze taak met behulp van RPA kan tijd besparen en ook de kans op fouten verkleinen.
 • Toepassingen beoordelen: Banken zoals United Overseas Bank automatiseerden hun werkproces voor het onderzoeken van creditcardaanvragen, en dit hielp hun snelheid en reactietijd te verhogen.

RPA-use cases voor de detailhandel

De detailhandel is een sector die volledig door de consument wordt gedreven, en dankzij zijn snelle diensten heeft deze sector een naam op de markt gekregen. Weinig taken in de detailhandel kunnen niet worden afgehandeld door RPA, en deze automatisering helpt bedrijven hun kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.

Laten we eens kijken hoe RPA-applicaties de detailhandel helpen:

 • Product categorisering: RPA-softwarebots kunnen SKU-gegevens extraheren om bedrijven te ondersteunen bij het classificeren van producten en het herkennen van hun marktaandelen in verschillende regio’s. Het helpt bij het besparen van vele uren werk.
 • Levering en retouren van producten: Het bezorgen en retourneren van een product kan veel verwerkings- en douanetaken met zich meebrengen. Met RPA-bots kunnen medewerkers het aankooprecord controleren en het hele proces van levering en retouren versnellen.
 • Voorraadbeheer: RPA bij het toezicht op de winkelvoorraad speelt een cruciale rol. RPA-bots kunnen gegevens presenteren voor noodzakelijke items en het systeem informeren wanneer er een tekort of overschot is.

RPA-gebruiksscenario’s in klantenservice

RPA kan worden gebruikt om klantrelaties te verbeteren en gunstige klantresultaten te behalen. Met behulp van RPA kan klantenservice ook de klantervaring verbeteren en het klantbehoud verbeteren.

Laten we eens kijken hoe RPA-applicaties de klantenservice kunnen helpen:

 • Snelle primaire reacties: Met behulp van RPA-softwarebots kunnen veelvoorkomende vragen van klanten worden opgelost en krijgen klanten onmiddellijk antwoord. In dit geval kan AI voor een beter resultaat worden geïntegreerd.
 • Query doorsturen: RPA-bots kunnen op basis van ingestelde parameters vragen in verschillende categorieën oplossen en deze ook automatisch naar de bijbehorende afdelingen sturen.
 • Verkoopdata: RPA kan worden gebruikt om klantrelatiebeheer te automatiseren door feitelijke gegevens aan verkoopvertegenwoordigers te presenteren. Dit helpt om tijd en geld te besparen.
 • Gegevenscategorisatie: RPA stelt organisaties in staat om klanten te classificeren en hun reizen te herkennen voor betere targeting, benaderingen en services.

Gevolgtrekking

Het gebruik van Robotic Process Automation (RPA) in verschillende industrieën neemt in hoog tempo toe. RPA-use cases laten zien dat deze automatisering bedrijven op veel verschillende manieren helpt en uiteindelijk de bedrijfsproductiviteit verbetert. In verschillende branches worden enkele RPA-businesscasecriteria als het belangrijkst beschouwd. Die zijn te vinden in de onderstaande afbeelding.

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën
Afbeeldingsbron: Protiviti

Als u een start-up, MKB of grote onderneming runt, dan kunt u RPA ook implementeren in uw bedrijfsautomatiseringsproces. Een RPA-expert kan u helpen deze automatiseringstechnologie aan te leren en correct en effectief te gebruiken.

Meer informatie over ?

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is een datamart?

  Een datamart is een subset van een datawarehouse ontworpen om een ​​specifiek bedrijfsonderdeel of doel te bedienen. Datawarehousing-pionier Ralph Kimball bedacht van datamarts om

Wat is natuurlijke taalverwerking (NLP)?

Natuurlijke taalverwerking (NLP) beschrijft een tak van kunstmatige intelligentie (AI) die taalherkenning en generatie automatiseert, zodat computers en mensen naadloos kunnen communiceren. Om met mensen

Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Zeven RPA-use-cases en -toepassingen voor diverse industrieën

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?