CBAP-CERTIFICERING: EEN SPRAAKMAKENDE REFERENTIE VOOR BEDRIJFSANALISTEN

CBAP-CERTIFICERING: EEN SPRAAKMAKENDE REFERENTIE VOOR BEDRIJFSANALISTEN

De Certified Business Analysis Professional (CBAP) is een referentie voor bedrijfsanalisten die wordt aangeboden door het International Institute of Business Analysis (IIBA). IIBA is een beroepsvereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 2003 om het gebied van bedrijfsanalyse te promoten. De organisatie beschrijft CBAP als een referentie die “erkent doorgewinterde BA-professionals die meer dan vijf jaar praktische bedrijfsanalyse-werkervaring hebben.”

Met andere woorden, CBAP is een geavanceerde referentie die uitgebreide ervaring en training vereist. Je moet ook slagen voor het CBAP-examen, zoals het geval is bij de meeste diploma’s. We duiken hieronder in meer detail in op CBAP-vereisten en bespreken wat een CBAP-certificering voor uw carrière kan betekenen; maar laten we eerst eens kijken waar CBAP past in het landschap van IIBA’s referenties, en meer te weten komen over de hoeveelheid kennis die CBAP-gecertificeerde bedrijfsanalisten geacht worden te beheersen.

CBAP versus CCBA versus ECBA

CBAP is de meest geavanceerde van IIBA’s kernreeks van referenties voor bedrijfsanalisten. Het volgt het Entry Certificate in Business Analysis (ECBA) en de Certification for Competency in Business Analysis (CCBA). Zoals je zou verwachten, worden de vereisten uitgebreider naarmate je de ladder beklimt: CBAP vereist meer training, werkervaring en kennis op het gebied van expertise. AdaptiveUS, een bedrijf dat training biedt voor alle IIBA-certificaten, zet de verschillende vereisten uiteen, maar het belangrijkste om te weten is dat CBAP-houders bovenaan staan; hoewel je geen certificaten op een lager niveau hoeft te hebben om je CBAP-certificering te behalen, moet je redelijk goed ingeburgerd zijn in je carrière als BA voordat je erover nadenkt.

CBAP en BABOK

Net als de andere certificaten van IIBA, put het CBAP uit: Een gids voor de kennis van bedrijfsanalyse, ook bekend als de BABOK-gids. De BABOK-gids is een publicatie van IIBA die tot doel heeft te dienen als een bijbel voor de bedrijfsanalyse-industrie, door best practices van praktijkmensen te verzamelen. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 2005 en wordt voortdurend bijgewerkt.

De BABOK-gids beschrijft de taken en kennis die een bedrijfsanalist moet begrijpen en is onderverdeeld in zes secties, die kennisgebieden worden genoemd:

 • Planning en monitoring van bedrijfsanalyse
 • Opwekking en samenwerking
 • Vereisten Levenscyclusbeheer
 • Strategie analyse
 • Vereistenanalyse en ontwerpdefinitie
 • Oplossing Evaluatie

De BABOK-gids dient als de basiskennis voor het CBAP-examen. Zelfs als u een ervaren analist bent, wilt u de inhoud van de BABOK-gids doornemen voordat u een CBAP-examen aflegt om de perspectieven en terminologie volledig te begrijpen.

CBAP-vereisten en aanvraagproces

Om CBAP-certificering te ontvangen, moet u:

 • 7.500 uur werkervaring hebben als bedrijfsanalist in de afgelopen 10 jaar. Een deel van die ervaring moet direct betrekking hebben op ten minste vier van de zes BABOK Guide-kennisgebieden – ten minste 900 uur voor elk gebied, wat neerkomt op ten minste 3.600 van uw vereiste 7.500 uur.
 • Voltooi 35 uur IIBA-goedgekeurde training binnen de vier jaar voorafgaand aan uw aanvraag. IIBA verwijst naar deze uren voor professionele ontwikkeling (PD) (zie het gedeelte over training hieronder).
 • Geef twee referenties op (dit kunnen huidige of voormalige managers zijn, interne of externe klanten, of een andere CBAP-ontvanger) en ga akkoord met de IIBA-gedragscode.
 • Slagen voor het examen.

Het documenteren van de ervaringseis lijkt misschien lastig, maar u zult het uiteindelijk de moeite waard vinden. Laura Brandenburg, blogt over het onderwerp voor Bridging the Gap, een BA-gericht opleidingsbedrijf, zegt dat het proces haar ertoe heeft gebracht de brede kennis die ze in de loop van haar carrière had opgedaan beter te waarderen, en hielp haar ook om opnieuw contact te maken met oude collega’s . Als er niets anders is, krijg je genoeg materiaal om je cv gepolijst te houden.

CBAP-certificeringstraining

IIBA schetst op haar website welk soort trainingen in aanmerking komen voor uw PD-uren:

 • Ze moeten worden gemodereerd of gefaciliteerd, met een moderator voor de sessie, of een instructeur die studenten door het materiaal leidt.
 • Er moet een meetbaar leerdoel of een reeks doelstellingen zijn die direct toepasbaar zijn op het veranderen van het gedrag of het verbeteren van de vaardigheden van een bedrijfsanalist.
 • Studenten moeten de mogelijkheid hebben om met de stof om te gaan door vragen te stellen of het leren op een andere manier zinvol te maken.
 • Er moet gelegenheid zijn om de taak of doelstelling te oefenen die wordt gepresenteerd en beoordeeld worden door de begeleider.
 • De leerstof moet direct aansluiten bij de BABOK Gids.

IIBA biedt geen trainingen aan, en in theorie zou je kunnen pleiten voor een breed scala aan cursussen die aan deze beschrijving zouden kunnen voldoen. In de praktijk zult u waarschijnlijk een keuze willen maken uit de lijst van erkende onderwijs- en opleidingsaanbieders van IIBA; je kunt een lijst zien met trainingen in de buurt en aanstaande examenvoorbereidingen. Deze cursussen sluiten over het algemeen nauw aan bij de examensyllabus en putten rechtstreeks uit de BABOK-gids.

CBAP-examen

Zodra u aan alle vereisten hebt voldaan, bent u klaar om het CBAP-examen af ​​te leggen. Dit bestaat uit 120 meerkeuzevragen die je drie en een half uur hebt om te beantwoorden, in twee formaten: scenario’s, die bestaan ​​uit korte beschrijvingen die uitmonden in een enkele vraag; en case-based vragen, waarbij paginalange business cases leiden tot meerdere vragen over die case.

De huidige verdeling van vragen over de kennisgebieden van de BABOK Guide is als volgt:

 • Planning en monitoring van bedrijfsanalyse: 14%
 • Uitlokking en samenwerking: 12%
 • Vereisten Levenscyclusbeheer: 15%
 • Strategie Analyse: 15%
 • Vereistenanalyse en ontwerpdefinitie: 30%
 • Oplossingsevaluatie: 14%

Hoewel IIBA de slaagscore voor het CBAP-examen niet publiceert, is de consensus van waarnemers dat u ongeveer 70% van de vragen correct moet beantwoorden. Als u niet slaagt voor het examen, kunt u het in het jaar na uw eerste aanvraag nog maximaal twee keer opnieuw afleggen.

CBAP-examengeld, CBAP-certificeringskosten en IIBA-lidmaatschap

Zoals met veel certificeringen, zijn er een aantal kosten verbonden aan CBAP-certificering. Het aanvragen van certificering kost $ 125, wat niet-restitueerbaar is. Het afleggen van het examen kost $ 325 de eerste keer en $ 250 voor elke herkansing. Je moet ook betalen voor de vereiste PD-uren, hoewel dat van cursus tot cursus sterk kan verschillen.

Misschien wilt u ook lid worden van IIBA, wat $ 139 kost in een groot deel van Noord-Amerika en Europa, en minder in veel ontwikkelingslanden. IIBA-leden krijgen $ 125 korting op examenkosten, evenals een aantal andere voordelen.

CBAP examen locaties

Terwijl CBAP-examens vroeger meestal persoonlijk werden afgenomen, is het examen sinds het begin van de coronaviruspandemie verschoven naar een op afstand gecontroleerd model dat wordt beheerd door PSI. Hierdoor kun je het examen vanuit je eigen huis maken, maar sta je nog steeds onder toezicht van een surveillant via je webcam. De website van IIBA bevat details over enkele van de strikte regels om de test op deze manier af te leggen: u mag bijvoorbeeld slechts een enkele pauze van 15 minuten buiten de camera zijn en u mag alleen een doorzichtige waterfles en blanco papier op je bureau om aan het examen te beginnen – en als je klaar bent, moet je alle aantekeningen die je hebt gemaakt verscheuren, om te voorkomen dat je te veel informatie over de vragen aan anderen doorgeeft.

CBAP-boeken, studiegidsen en voorbeeldexamenvragen

Zoals opgemerkt, is het primaire document dat u wilt gebruiken om te studeren voor het CBAP-examen de BABOK-gids, die zowel verkrijgbaar is bij Amazon als bij IIBA zelf. Twee andere gidsen staan ​​over het algemeen in hoog aanzien bij degenen die het examen hebben afgelegd: Studiegids voor CBAP-certificering door Richard Larson, en de CBAP-gecertificeerde professionele alles-in-één examengids voor bedrijfsanalyse door Joseph Philips.

U zult waarschijnlijk worden blootgesteld aan enkele voorbeeldexamenvragen tijdens de training die u volgt voor uw PD-uren. Maar als u een voorproefje wilt krijgen van hoe de vragen eruit zullen zien, kunt u enkele voorbeelden bekijken van trainingsbedrijven zoals AdaptiveUS, TechCanvass of ProProfs.

CBAP certificering salaris

Misschien wel de grootste vraag die iemand wil weten over een certificering is: Zal ​​ik meer geld verdienen als ik dit certificaat krijg? Helaas is dit duivels ingewikkeld om te beantwoorden, en iedereen die je iets anders probeert te vertellen, probeert je iets te verkopen (waarschijnlijk een certificering). Een CBAP-certificering vereist met name een vrij uitgebreide professionele ervaring, die zelf kan leiden tot een hoger salaris, dus hoewel veel CBAP-houders goed geld verdienen, kan het moeilijk zijn om oorzaak en gevolg te ontwarren.

Desalniettemin biedt IIBA enkele salarisgegevens die suggereren dat een CBAP uw loon kan verhogen. Volgens het salarisonderzoek van 2019 verdienden CBAP-houders wereldwijd gemiddeld $ 81.852 – 19% meer dan niet-gecertificeerde respondenten.

CBAP-voordelen: is CBAP het waard?

Dat gezegd hebbende, er zijn andere voordelen, misschien moeilijker te kwantificeren. We hebben al opgemerkt dat het proces van het documenteren van de vereisten voor beroepservaring een positieve oefening kan zijn. En als werkgevers en potentiële werkgevers weten dat u het werk hebt gedaan dat bij het examen en de aanvraag hoort, kan dat deuren voor u openen. “De CBAP-aanduiding zal u enige aandacht opleveren voor wat het mij inherent over u vertelt”, zegt Kyle Crawford, die zijn carrière begon als bedrijfsanalist en momenteel werkt als manager informatiediensten bij Bowling Green State University. “Het proces om de certificering te behalen, staat in wisselwerking met je werkervaring, en ze versterken elkaar en bieden extra context aan de ander.”

“Ik verwacht dat er bij het ingaan van een interview voldoende startpunten voor discussie zullen zijn, aangezien de tijd die een kandidaat besteedt aan het documenteren van hun ervaring hen gewoonlijk een dieper inzicht geeft in de impact ervan op het hele bedrijf”, vervolgt hij. “Deze reflectie, samen met de breedte van de vereiste ervaring, leidt er vaak toe dat gecertificeerde kandidaten een minder op zichzelf staande, meer holistische kijk op projecten krijgen, waarbij ze inzicht krijgen in en rekening houden met de downstream-impact die anderen misschien niet hebben overwogen. De inspanningen om hun certificering up-to-date te houden, getuigt ook dat ze gemotiveerd zijn om op de hoogte te blijven van de branche en voortdurend proberen hun vaardigheden te ontwikkelen.”

Dat klinkt zeker als iets waarvan je zou willen dat een potentiële werkgever aan je denkt voordat je ze zelfs maar ontmoet, nietwaar? Veel succes met je certificeringsreis.

Meer informatie over ?

CBAP-CERTIFICERING: EEN SPRAAKMAKENDE REFERENTIE VOOR BEDRIJFSANALISTEN
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Automatisering en AI: uitdagingen en kansen

Bedrijven over de hele wereld zijn gefascineerd door het idee van AI en automatisering, omdat deze geavanceerde technologie operationele efficiëntie, verbeterde processen en aanzienlijke kostenbesparingen

CBAP-CERTIFICERING: EEN SPRAAKMAKENDE REFERENTIE VOOR BEDRIJFSANALISTEN

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  CBAP-CERTIFICERING: EEN SPRAAKMAKENDE REFERENTIE VOOR BEDRIJFSANALISTEN

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?