Wat is bedrijfsinformatie? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

Wat is bedrijfsinformatie? Gegevens omzetten in zakelijke inzichtenDefinitie van bedrijfsinformatie

Business intelligence (BI) is een reeks strategieën en technologieën die ondernemingen gebruiken om bedrijfsinformatie te analyseren en om te zetten in bruikbare inzichten die strategische en tactische zakelijke beslissingen ondersteunen. BI-tools openen en analyseren datasets en presenteren analytische bevindingen in rapporten, samenvattingen, dashboards, grafieken, grafieken en kaarten om gebruikers gedetailleerde informatie te bieden over de toestand van het bedrijf.

De term business intelligence verwijst vaak ook naar een reeks tools die snelle, gemakkelijk te verwerken toegang bieden tot inzichten over de huidige status van een organisatie, op basis van beschikbare gegevens.

Voordelen van BI

BI helpt zakelijke besluitvormers de informatie te krijgen die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen. Maar de voordelen van BI reiken verder dan zakelijke besluitvorming, volgens datavisualisatieleverancier Tableau, waaronder de volgende:

 • Gegevensgestuurde zakelijke beslissingen: De mogelijkheid om zakelijke beslissingen te nemen met gegevens is het centrale voordeel van BI. Een sterke BI-strategie kan zakelijke gebruikers sneller nauwkeurige gegevens en rapportagemogelijkheden bieden, zodat ze sneller betere zakelijke beslissingen kunnen nemen.
 • Snellere analyse en intuïtieve dashboards: BI verbetert de rapportage-efficiëntie door rapporten samen te voegen tot dashboards die gemakkelijk kunnen worden geanalyseerd door niet-technische gebruikers, waardoor ze tijd besparen bij het zoeken naar inzichten uit gegevens.
 • Verhoogde organisatorische efficiëntie: BI kan helpen bij het bieden van een holistisch beeld van de bedrijfsvoering, waardoor leiders de resultaten kunnen vergelijken met grotere organisatiedoelen en kansen kunnen identificeren.
 • Verbeterde klantervaring: Gemakkelijke toegang tot gegevens kan medewerkers die belast zijn met klanttevredenheid helpen om betere ervaringen te bieden.
 • Verbeterde medewerkerstevredenheid: Zakelijke gebruikers toegang geven tot gegevens zonder dat ze contact hoeven op te nemen met analisten of IT, kan wrijving verminderen, de productiviteit verhogen en snellere resultaten mogelijk maken.
 • Vertrouwde en beheerde gegevens: Moderne BI-platforms kunnen interne databases combineren met externe gegevensbronnen in één enkel datawarehouse, waardoor afdelingen in een organisatie tegelijkertijd toegang hebben tot dezelfde gegevens.
 • Verhoogd concurrentievoordeel: Een gedegen BI-strategie kan bedrijven helpen hun veranderende markt te volgen en te anticiperen op de behoeften van klanten.

Voorbeelden van business intelligence

Rapportage is een centraal facet van BI en het dashboard is misschien wel de archetypische BI-tool. Dashboards zijn gehoste softwaretoepassingen die automatisch beschikbare gegevens samenbrengen in grafieken en grafieken die een idee geven van de onmiddellijke toestand van het bedrijf.

Hoewel business intelligence zakelijke gebruikers niet vertelt wat ze moeten doen of wat er zal gebeuren als ze een bepaalde koers volgen, gaat BI ook niet alleen over het genereren van rapporten. Integendeel, BI biedt mensen een manier om gegevens te onderzoeken om trends te begrijpen en inzichten te verkrijgen door de inspanning te stroomlijnen die nodig is om de gegevens te zoeken, samen te voegen en te bevragen die nodig zijn om goede zakelijke beslissingen te nemen.

Een bedrijf dat bijvoorbeeld zijn toeleveringsketen beter wil beheren, heeft BI-mogelijkheden nodig om te bepalen waar vertragingen optreden en waar er variaties zijn binnen het verzendproces. Dat bedrijf zou zijn BI-mogelijkheden ook kunnen gebruiken om te ontdekken welke producten het vaakst vertraging oplopen of welke transportmiddelen het vaakst vertraging oplopen.

De potentiële use-cases voor BI gaan verder dan de typische bedrijfsprestatiestatistieken van verbeterde verkoop en lagere kosten.

BI-leveranciers Tableau en G2 bieden ook concrete voorbeelden van hoe organisaties business intelligence-tools kunnen gebruiken:

 • Een coöperatieve organisatie zou BI kunnen gebruiken om de werving en het behoud van leden bij te houden.
 • BI-tools kunnen automatisch verkoop- en leveringsrapporten genereren op basis van CRM-gegevens.
 • Een verkoopteam kan BI gebruiken om een ​​dashboard te maken dat laat zien waar de prospects van elke vertegenwoordiger zich in de verkooppijplijn bevinden.

Bedrijfsinformatie versus bedrijfsanalyse

Bedrijfsanalyse en BI hebben vergelijkbare doelen en worden vaak als uitwisselbare termen gebruikt, maar BI moet worden beschouwd als een onderdeel van bedrijfsanalyse. BI richt zich op beschrijvende analyses, gegevensverzameling, gegevensopslag, kennisbeheer en gegevensanalyse om bedrijfsgegevens uit het verleden te evalueren en de momenteel bekende informatie beter te begrijpen. Waar BI historische gegevens bestudeert om zakelijke besluitvorming te sturen, gaat business analytics over vooruitkijken. Het maakt gebruik van datamining, datamodellering en machine learning om te beantwoorden waarom iets is gebeurd en om te voorspellen wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Business intelligence is beschrijvend en vertelt u wat er nu gebeurt en wat er in het verleden is gebeurd om uw organisatie in die staat te brengen: waar zitten verkoopvooruitzichten vandaag in de pijplijn? Hoeveel leden hebben we deze maand verloren of gewonnen? Business analytics daarentegen is voorspellend (wat gaat er in de toekomst gebeuren?) en prescriptief (wat moet de organisatie doen om betere resultaten te behalen?).

Dit raakt de kern van de vraag voor wie business intelligence is bedoeld. BI heeft tot doel duidelijke snapshots van de huidige stand van zaken te leveren aan bedrijfsmanagers. Terwijl de voorspellingen en adviezen die voortkomen uit bedrijfsanalyses vereisen dat datawetenschapsprofessionals analyseren en interpreteren, is een van de doelen van BI dat het voor relatief niet-technische eindgebruikers gemakkelijk moet zijn om de data te begrijpen, en zelfs om in de data te duiken en nieuwe te creëren. rapporten.

Een verscheidenheid aan verschillende soorten tools valt onder de paraplu van business intelligence. De softwareselectieservice SelectHub splitst enkele van de belangrijkste categorieën en functies op:

 • Dashboards
 • visualisaties
 • Rapportage
 • Datamining
 • ETL (extract-transfer-load — tools die gegevens importeren van het ene gegevensarchief naar het andere)
 • OLAP (online analytische verwerking)

Van deze tools zijn dashboards en visualisatie verreweg het populairst; ze bieden de snelle en gemakkelijk te verwerken gegevenssamenvattingen die de kern vormen van de waardepropositie van BI.

Enkele van de beste BI-tools zijn:

 • Domo
 • Dundas BI
 • Microsoft PowerBI
 • MicroStrategie
 • Oracle Analytics Cloud
 • Qlik
 • SAS
 • Sisense
 • Tableau
 • Tibco

Business intelligence banen

Elk bedrijf dat BI serieus neemt, moet business intelligence-analisten in dienst hebben. BI-analisten gebruiken data-analyse, datavisualisatie en datamodelleringstechnieken en -technologieën om trends te identificeren. De rol combineert harde vaardigheden zoals programmeren, datamodellering en statistiek, met zachte vaardigheden zoals communicatie, analytisch denken en probleemoplossing.

Zelfs als uw bedrijf dagelijks afhankelijk is van zelfbedienings-BI-tools, spelen BI-analisten een belangrijke rol, aangezien zij nodig zijn voor het beheer en onderhoud van die tools en hun leveranciers. Ze stellen ook de rapporten op en standaardiseren die managers gaan genereren om ervoor te zorgen dat de resultaten consistent en zinvol zijn in uw hele organisatie. En om problemen met ‘garbage in/garbage out’ te voorkomen, moeten business intelligence-analisten ervoor zorgen dat de gegevens die het systeem binnenkomen correct en consistent zijn, wat vaak inhoudt dat ze uit andere gegevensarchieven moeten worden gehaald en opgeschoond.

Voor banen als business intelligence-analist is vaak alleen een bachelordiploma vereist, in ieder geval op instapniveau, maar om hogerop te komen kan een MBA nuttig of zelfs vereist zijn. Vanaf januari 2023 is het mediane salaris voor business intelligence ongeveer $ 72.000, maar afhankelijk van uw werkgever kan dit variëren van $ 53.000 tot $ 97.000.

Meer over bedrijfsinformatie:

Meer informatie over ?

Wat is bedrijfsinformatie? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Dus je wilt een data-ingenieur worden?

Het werk van data-engineers is buitengewoon technisch. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van het architectuur van datasystemen, dat concepten omvat die variëren

Wat is bedrijfsinformatie? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is bedrijfsinformatie? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?