Wat is Tableau? Gebruik van Tableau Software Tool

Wat is Tableau? Gebruik van Tableau Software Tool

Wat is Tableau?


Tableau is een krachtige en snelst groeiende data visualisatie tool die gebruikt wordt in de Business Intelligence industrie. Het helpt bij het vereenvoudigen van ruwe data in een zeer gemakkelijk te begrijpen formaat. Tableau helpt bij het creëren van gegevens die kunnen worden begrepen door professionals op elk niveau in een organisatie. Het laat ook niet-technische gebruikers toe om aangepaste dashboards te creëren.

Data-analyse is zeer snel met Tableau tool en de gemaakte visualisaties zijn in de vorm van dashboards en werkbladen.

De beste kenmerken van Tableau software zijn

 • Gegevens mengen
 • Real time analyse
 • Samenwerking van gegevens

Het mooie van Tableau software is dat het geen technische of programmeervaardigheden vereist om te werken. De tool heeft belangstelling gewekt bij mensen uit alle sectoren, zoals het bedrijfsleven, onderzoekers, verschillende industrieën, enz.

Tableau Product Suite


De Tableau Product Suite bestaat uit

 • Tableau Desktop
 • Tableau Openbaar
 • Tableau Online
 • Tableau Server
 • Tableau-lezer
 • Tableau-productpakket
 • Tableau Product Suite

Voor een goed begrip kan data-analyse in Tableau-tool worden onderverdeeld in twee secties.

Tools voor ontwikkelaars: De Tableau tools die worden gebruikt voor ontwikkeling, zoals het maken van dashboards, grafieken, het genereren van rapporten, visualisatie vallen in deze categorie. De Tableau producten, onder deze categorie, zijn de Tableau Desktop en de Tableau Public.

Tools delen: Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van deze Tableau-producten het delen van de visualisaties, rapporten, dashboards die zijn gemaakt met behulp van de ontwikkelaarstools. Producten die in deze categorie vallen zijn Tableau Online, Server, en Reader.

Laten we alle Tableau-producten een voor een bestuderen.

Tableau Desktop

Tableau Desktop heeft een rijke functieset en stelt u in staat om rapporten te coderen en aan te passen. Van het maken van de grafieken en rapporten tot het samenvoegen ervan tot een dashboard, al het nodige werk wordt in Tableau Desktop gedaan.

Voor live gegevensanalyse biedt Tableau Desktop connectiviteit met Data Warehouse, evenals met andere verschillende soorten bestanden. De werkmappen en de dashboards die hier worden gemaakt, kunnen zowel lokaal als openbaar worden gedeeld.

Op basis van de connectiviteit met de gegevensbronnen en de publicatiemogelijkheid, wordt Tableau Desktop ingedeeld in

Tableau Desktop Persoonlijk: De ontwikkelfuncties zijn vergelijkbaar met Tableau Desktop. Persoonlijke versie houdt de werkmap privé, en de toegang is beperkt. De werkmappen kunnen niet online worden gepubliceerd. Daarom moet het worden gedistribueerd, hetzij Offline of in Tableau Public.

Tableau Desktop Professional: lijkt sterk op Tableau Desktop. Het verschil is dat het werk gemaakt in de Tableau Desktop kan worden gepubliceerd online of in Tableau Server. Ook, in Professional versie, is er volledige toegang tot alle soorten van het datatype. Het is het meest geschikt voor degenen die hun werk willen publiceren in Tableau Server.

Tableau Public


Dit is een Tableau-versie die speciaal is gebouwd voor kosteneffectieve gebruikers. Met het woord “Public” wordt bedoeld dat de gemaakte werkmappen niet lokaal kunnen worden opgeslagen; ze moeten worden opgeslagen in de publieke cloud van Tableau die door iedereen kan worden bekeken en geraadpleegd.

Er is geen privacy voor de bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, omdat iedereen ze kan downloaden en openen. Deze versie is de beste voor personen die Tableau willen leren en voor degenen die hun gegevens willen delen met het grote publiek.

Tableau Server


De software wordt specifiek gebruikt om de werkmappen, visualisaties die zijn gemaakt in de Tableau Desktop applicatie te delen binnen de organisatie. Om dashboards te delen in de Tableau Server, moet u eerst uw werk publiceren in de Tableau Desktop. Zodra het werk is geüpload naar de server, zal het alleen toegankelijk zijn voor de gebruikers met een licentie.

Het is echter niet nodig dat de gelicentieerde gebruikers de Tableau Server op hun machine geïnstalleerd hebben. Ze hebben alleen de inloggegevens nodig waarmee ze rapporten kunnen bekijken via een webbrowser. De beveiliging is hoog in Tableau server, en het is zeer geschikt voor het snel en effectief delen van gegevens in een organisatie.

De admin van de organisatie heeft altijd volledige controle over de server. De hardware en de software worden onderhouden door de organisatie.

Tableau Online


Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een online sharing tool van Tableau. De functionaliteiten zijn vergelijkbaar met Tableau Server, maar de gegevens worden opgeslagen op servers in de cloud, die worden onderhouden door de Tableau-groep.

Er is geen opslaglimiet op de gegevens die kunnen worden gepubliceerd in de Tableau Online. Tableau Online maakt een directe link naar meer dan 40 gegevensbronnen die in de cloud worden gehost, zoals MySQL, Hive, Amazon Aurora, Spark SQL en nog veel meer.

Om te publiceren, hebben zowel Tableau Online als Server de werkmappen nodig die door Tableau Desktop zijn gemaakt. Gegevens die worden gestreamd vanuit webtoepassingen zoals Google Analytics en Salesforce.com worden ook ondersteund door Tableau Server en Tableau Online.

Tableau-Reader


Tableau Reader is een gratis tool waarmee u de werkmappen en visualisaties kunt bekijken die zijn gemaakt met Tableau Desktop of Tableau Public. De gegevens kunnen worden gefilterd, maar bewerkingen en wijzigingen zijn beperkt. Het beveiligingsniveau is nul in Tableau Reader omdat iedereen die de werkmap krijgt, deze kan bekijken met Tableau Reader.

Als u de dashboards die u hebt gemaakt wilt delen, moet de ontvanger Tableau Reader hebben om het document te bekijken.

Hoe werkt Tableau?


Tableau verbindt en extraheert de gegevens die op verschillende plaatsen zijn opgeslagen. Het kan gegevens uit elk denkbaar platform halen. Een eenvoudige database zoals een excel, pdf, tot een complexe database zoals Oracle, een database in de cloud zoals Amazon webs services, Microsoft Azure SQL database, Google Cloud SQL en diverse andere gegevensbronnen kunnen door Tableau worden opgehaald.

Wanneer Tableau wordt opgestart, zijn er kant-en-klare gegevensconnectoren beschikbaar waarmee u verbinding kunt maken met elke database. Afhankelijk van de versie van Tableau die u hebt gekocht, zal het aantal gegevensconnectoren dat door Tableau wordt ondersteund, variëren.

De getrokken gegevens kunnen ofwel live worden verbonden ofwel worden geëxtraheerd naar de gegevensmotor van Tableau, Tableau Desktop. Hier werken de data-analist en data-engineer met de opgehaalde data en ontwikkelen visualisaties. De gemaakte dashboards worden gedeeld met de gebruikers als een statisch bestand. De gebruikers die de dashboards ontvangen, bekijken het bestand met Tableau Reader.

De gegevens van de Tableau Desktop kunnen worden gepubliceerd op de Tableau server. Dit is een enterprise platform waar samenwerking, distributie, governance, beveiligingsmodel, automatiseringsfuncties worden ondersteund. Met de Tableau server hebben de eindgebruikers een betere ervaring in de toegang tot de bestanden vanaf alle locaties of het nu een desktop, mobiel of e-mail is.

Tableau Gebruiken


Dit zijn de belangrijkste gebruiken en toepassingen van Tableau:

 • Bedrijfsintelligentie
 • Gegevens Visualisatie
 • Gegevens samenwerking
 • Gegevens mengen
 • Real-time gegevensanalyse
 • Queryvertaling naar visualisatie
 • Om grote hoeveelheden gegevens te importeren
 • Om no-code data queries te maken
 • Om metadata van grote omvang te beheren

Excel versus Tableau

Zowel Excel als Tableau zijn tools voor gegevensanalyse, maar elke tool heeft zijn unieke benadering van gegevensverkenning. De analyse in Tableau is echter krachtiger dan excel.

Excel werkt met rijen en kolommen in spreadsheets, terwijl Tableau het mogelijk maakt om Excel-gegevens te verkennen met behulp van de functie slepen en neerzetten. Tableau formatteert de gegevens in Grafieken, foto’s die gemakkelijk te begrijpen zijn.

ParametersExcelTableau
PurposeSpreadsheettoepassing die wordt gebruikt voor het manipuleren van de gegevens.Perfecte visualisatietool die wordt gebruikt voor analyse.
GebruikMeest geschikt voor statistische analyse van gestructureerde gegevens.Het meest geschikt voor een snelle en eenvoudige weergave van big data, wat helpt bij het oplossen van de big data-problemen.
PrestatiesMatige snelheid zonder optie om te versnellen.Matige snelheid met opties om de voortgang van een bewerking te optimaliseren en te verbeteren.
VeiligheidDe ingebouwde beveiligingsfunctie is zwak in vergelijking met Tableau. De beveiligingsupdate moet regelmatig worden geïnstalleerd.Uitgebreide opties om gegevens te beveiligen zonder scripting. Beveiligingsfuncties zoals beveiliging op rijniveau en machtigingen zijn ingebouwd.
GebruikersinterfaceOm excel optimaal te benutten, is macro- en visuele basisscriptkennis vereist.De tool kan zonder enige codeerkennis worden gebruikt.
Zakelijke behoefteHet beste voor het opstellen van on-off rapporten met kleine gegevensHet beste tijdens het werken met big data.
ProductenGebundeld met MS Office-toolsWordt geleverd met verschillende versies zoals de Tableau-server, cloud en desktop.
IntegratieExcel kan worden geïntegreerd met ongeveer 60 toepassingenTableaus geïntegreerd met meer dan 250 applicaties
Realtime gegevensverkenningWanneer u in Excel werkt, moet u een idee hebben van waar uw gegevens u naartoe brengen om de inzichten te leren kennenIn Tableaus ben je vrij om gegevens te verkennen zonder zelfs maar het antwoord te weten dat je wilt. Met de ingebouwde functies zoals data blending en drill-down kunt u de variaties en gegevenspatronen bepalen.
Eenvoudige visualisatiesWanneer we in Excel werken, manipuleren we eerst de gegevens die aanwezig zijn en vervolgens de visualisatie zoals de verschillende grafieken, grafieken worden handmatig gemaakt. Om de visualisaties gemakkelijk te begrijpen, moet u de functies van Excel goed begrijpen.Terwijl in Tableau de gegevens vanaf het begin worden gevisualiseerd.

Tot slot verslaat Tableau Excel op belangrijke gebieden zoals de interactieve dashboards, visualisaties, mogelijkheden om met grootschalige gegevens te werken en nog veel meer.

Samenvatting

 • Tableau-definitie of Tableau-betekenis: Tableau is een krachtige en snelst groeiende tool voor gegevensvisualisatie die wordt gebruikt in de Business Intelligence-industrie.
 • De Tableau Product Suite bestaat uit 1) Tableau Desktop 2) Tableau Public 3) Tableau Online 4) Tableau Server en Tableau Reader.
 • Tableau Desktop heeft een uitgebreide functieset waarmee je rapporten kunt coderen en aanpassen.
 • In Tableau public kunnen gemaakte werkmappen niet lokaal worden opgeslagen, op hun beurt moet het worden opgeslagen in de openbare cloud van tableau, die door iedereen kan worden bekeken en geopend.
 • Tableau-server wordt specifiek gebruikt om de werkmappen, visualisaties die zijn gemaakt in de Tableau Desktop-toepassing, in de hele organisatie te delen.
 • Tableau online heeft alle vergelijkbare functionaliteiten van de Tableau Server, maar de gegevens worden opgeslagen op servers die in de cloud worden gehost en die worden onderhouden door de Tableau-groep.
 • Tableau Reader is een gratis tool waarmee je de werkmappen en visualisaties kunt bekijken die zijn gemaakt met Tableau Desktop of Tableau Public.
 • Tableau verbindt en extraheert de gegevens die op verschillende plaatsen zijn opgeslagen. Het kan gegevens ophalen van elk denkbaar platform.
 • De spreadsheettoepassing die wordt gebruikt voor het manipuleren van de gegevens, terwijl Tableau een perfecte visualisatietool is die wordt gebruikt voor analyse.