Wat is Tableau?

Tableau is een krachtige en snelst groeiende data visualisatie tool die gebruikt wordt in de Business Intelligence industrie. Het helpt bij het vereenvoudigen van ruwe data in een zeer gemakkelijk te begrijpen formaat. Tableau helpt bij het creëren van gegevens die kunnen worden begrepen door professionals op elk niveau in een organisatie. Het laat ook niet-technische gebruikers toe om aangepaste dashboards te creëren.

Wat is Tableau?

Data-analyse is zeer snel met Tableau tool en de gemaakte visualisaties zijn in de vorm van dashboards en werkbladen.

De beste kenmerken van Tableau software zijn

 • Gegevens mengen
 • Real time analyse
 • Samenwerking van gegevens

Het mooie van Tableau software is dat het geen technische of programmeervaardigheden vereist om te werken. De tool heeft belangstelling gewekt bij mensen uit alle sectoren, zoals het bedrijfsleven, onderzoekers, verschillende industrieën, enz.

Wat is Tableau? Gebruik van Tableau Software Tool

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

Wat is Tableau? Gebruik van Tableau Software Tool

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Hoe werken wij?

  Omdat je wij als organisatie toegevoegde waarde willen leveren werken wij met een stappenplan om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen voorzien.

  Kennismaking

  We leren uw organisatie graag beter kennen. Daarom omvat de eerste stap altijd eerst een vrijblijvend en oriënterend kennismakingsgesprek. Dit kan zowel online als op locatie. Tijdens dit gesprek zullen we dieper in gaan op jullie wensen en behoeften, en bespreken we de beschikbare databronnen. Op basis van deze informatie kunnen we jullie de mogelijkheden vertellen van BI in jullie situatie.

  Koppelingen maken

  Wanneer u ervoor gekozen heeft om te starten met het implementeren van Microsoft Power BI, omvat stap 2 het maken van koppelingen. We realiseren een koppeling tussen uw databronnen en de Business Intelligence tool. Wanneer deze koppeling succesvol gemaakt is, gaan we aan de slag met het maken van berekeningen en schrijven van formules. Hiermee kunnen we later de rapportage naar wens visualiseren.

  Ontwikkeling rapportages

  Nadat stap 2 succesvol is uitgevoerd, kunnen we de rapportage gaan vormgeven. We zullen de data gaan visualiseren. Binnen 1-2 weken leveren we een eerste concept rapportage op, waarnaar we deze gezamenlijk doornemen. We bekijken onder andere of de data gevisualiseerd is zoals gewenst. Hiernaar kunnen we nog aanpassingen doorvoeren, waarnaar we de definitieve rapportage live zetten.

  Gebruik & training

  Na definitieve oplevering nemen we de rapportage nogmaals door. Dit keer nemen we deze ook met de eindgebruikers door. We vertellen alle mogelijkheden die de rapportage te bieden heeft, en laten dit in de praktijk zien. Zo wordt duidelijk op welke manier u en de eindgebruikers de rapportage het beste kunnen gebruiken en hier het meeste uit kunnen
  halen.

  Waarom kiezen voor Tableau

  Kenmerken van tableau

  Tableau Desktop

  Tableau Desktop heeft een rijke functieset en stelt u in staat om rapporten te coderen en aan te passen. Van het maken van de grafieken en rapporten tot het samenvoegen ervan tot een dashboard, al het nodige werk wordt in Tableau Desktop gedaan.

  Tableau Server

  De software wordt specifiek gebruikt om de werkmappen, visualisaties die zijn gemaakt in de Tableau Desktop applicatie te delen binnen de organisatie. Om dashboards te delen in de Tableau Server, moet u eerst uw werk publiceren in de Tableau Desktop. Zodra het werk is geüpload naar de server, zal het alleen toegankelijk zijn voor de gebruikers met een licentie.

  Tableau Product Suite

  Tableau Reader is een gratis tool waarmee u de werkmappen en visualisaties kunt bekijken die zijn gemaakt met Tableau Desktop of Tableau Public. De gegevens kunnen worden gefilterd, maar bewerkingen en wijzigingen zijn beperkt. Het beveiligingsniveau is nul in Tableau Reader omdat iedereen die de werkmap krijgt, deze kan bekijken met Tableau Reader.

  Tableau Public

  In de eerste plaats verzamelt en verwerkt Power BI gegevens en zet ze om in begrijpelijke inzichten, vaak met behulp van visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te verwerken grafieken en diagrammen. Zo kunnen gebruikers duidelijke en nuttige momentopnamen genereren en delen van wat er in hun bedrijf gebeurt.

  Tableau Online

  Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een online sharing tool van Tableau. De functionaliteiten zijn vergelijkbaar met Tableau Server, maar de gegevens worden opgeslagen op servers in de cloud, die worden onderhouden door de Tableau-groep.

  Tableau-Reader

  Tableau Reader is een gratis tool waarmee u de werkmappen en visualisaties kunt bekijken die zijn gemaakt met Tableau Desktop of Tableau Public. De gegevens kunnen worden gefilterd, maar bewerkingen en wijzigingen zijn beperkt. Het beveiligingsniveau is nul in Tableau Reader omdat iedereen die de werkmap krijgt, deze kan bekijken met Tableau Reader.

  BI Cases

  WHAT DOES IT DO

  Wat kenmerken van Tableau

  Verbinden

  Tableau verbindt en extraheert de gegevens die op verschillende plaatsen zijn opgeslagen. Het kan gegevens uit elk denkbaar platform halen. Een eenvoudige database zoals een excel, pdf, tot een complexe database zoals Oracle, een database in de cloud zoals Amazon webs services, Microsoft Azure SQL database, Google Cloud SQL en diverse andere gegevensbronnen kunnen door Tableau worden opgehaald.

  Connectoren

  Wanneer Tableau wordt opgestart, zijn er kant-en-klare gegevensconnectoren beschikbaar waarmee u verbinding kunt maken met elke database. Afhankelijk van de versie van Tableau die u hebt gekocht, zal het aantal gegevensconnectoren dat door Tableau wordt ondersteund, variëren.

  Tableau desktop

  De getrokken gegevens kunnen ofwel live worden verbonden ofwel worden geëxtraheerd naar de gegevensmotor van Tableau, Tableau Desktop. Hier werken de data-analist en data-engineer met de opgehaalde data en ontwikkelen visualisaties. De gemaakte dashboards worden gedeeld met de gebruikers als een statisch bestand. De gebruikers die de dashboards ontvangen, bekijken het bestand met Tableau Reader.

  Publicatie

  De gegevens van de Tableau Desktop kunnen worden gepubliceerd op de Tableau server. Dit is een enterprise platform waar samenwerking, distributie, governance, beveiligingsmodel, automatiseringsfuncties worden ondersteund. Met de Tableau server hebben de eindgebruikers een betere ervaring in de toegang tot de bestanden vanaf alle locaties of het nu een desktop, mobiel of e-mail is.

  VRAGEN OVER TABLEAU

  We hebben wat vragen over Tableau op een rij gezet

  Dit zijn de belangrijkste gebruiken en toepassingen van Tableau:

  • Bedrijfsintelligentie
  • Gegevens Visualisatie
  • Gegevens samenwerking
  • Gegevens mengen
  • Real-time gegevensanalyse
  • Queryvertaling naar visualisatie
  • Om grote hoeveelheden gegevens te importeren
  • Om no-code data queries te maken
  • Om metadata van grote omvang te beheren

  Zowel Excel als Tableau zijn tools voor gegevensanalyse, maar elke tool heeft zijn unieke benadering van gegevensverkenning. De analyse in Tableau is echter krachtiger dan excel.

  Excel werkt met rijen en kolommen in spreadsheets, terwijl Tableau het mogelijk maakt om Excel-gegevens te verkennen met behulp van de functie slepen en neerzetten. Tableau formatteert de gegevens in Grafieken, foto’s die gemakkelijk te begrijpen zijn.

  ParametersExcelTableau
  PurposeSpreadsheettoepassing die wordt gebruikt voor het manipuleren van de gegevens.Perfecte visualisatietool die wordt gebruikt voor analyse.
  GebruikMeest geschikt voor statistische analyse van gestructureerde gegevens.Het meest geschikt voor een snelle en eenvoudige weergave van big data, wat helpt bij het oplossen van de big data-problemen.
  PrestatiesMatige snelheid zonder optie om te versnellen.Matige snelheid met opties om de voortgang van een bewerking te optimaliseren en te verbeteren.
  VeiligheidDe ingebouwde beveiligingsfunctie is zwak in vergelijking met Tableau. De beveiligingsupdate moet regelmatig worden geïnstalleerd.Uitgebreide opties om gegevens te beveiligen zonder scripting. Beveiligingsfuncties zoals beveiliging op rijniveau en machtigingen zijn ingebouwd.
  GebruikersinterfaceOm excel optimaal te benutten, is macro- en visuele basisscriptkennis vereist.De tool kan zonder enige codeerkennis worden gebruikt.
  Zakelijke behoefteHet beste voor het opstellen van on-off rapporten met kleine gegevensHet beste tijdens het werken met big data.
  ProductenGebundeld met MS Office-toolsWordt geleverd met verschillende versies zoals de Tableau-server, cloud en desktop.
  IntegratieExcel kan worden geïntegreerd met ongeveer 60 toepassingenTableaus geïntegreerd met meer dan 250 applicaties
  Realtime gegevensverkenningWanneer u in Excel werkt, moet u een idee hebben van waar uw gegevens u naartoe brengen om de inzichten te leren kennenIn Tableaus ben je vrij om gegevens te verkennen zonder zelfs maar het antwoord te weten dat je wilt. Met de ingebouwde functies zoals data blending en drill-down kunt u de variaties en gegevenspatronen bepalen.
  Eenvoudige visualisatiesWanneer we in Excel werken, manipuleren we eerst de gegevens die aanwezig zijn en vervolgens de visualisatie zoals de verschillende grafieken, grafieken worden handmatig gemaakt. Om de visualisaties gemakkelijk te begrijpen, moet u de functies van Excel goed begrijpen.Terwijl in Tableau de gegevens vanaf het begin worden gevisualiseerd.

  Tot slot verslaat Tableau Excel op belangrijke gebieden zoals de interactieve dashboards, visualisaties, mogelijkheden om met grootschalige gegevens te werken en nog veel meer.

  Measures en Dimensions zijn attributen die een specifieke dataset in Tableau definiëren.

  Measures zijn meetbare hoeveelheden gegevens die worden geanalyseerd aan de hand van dimensies. Een willekeurig aantal maatregelen kan worden toegevoegd aan een enkele reeks, die wordt beheerst door dimensies. Bijvoorbeeld, een inventaris van een online winkel kan een totaal aantal artikelen hebben, hun prijzen, aantal historisch verkochte artikelen, betalingswijze, enz. Al deze gegevens kunnen als maatstaven worden beschouwd.

  Anderzijds zijn dimensies in wezen beschrijvingen die visualisatie mogelijk maken. Zij stellen de gebruiker in staat één metriek op verschillende manieren te beschrijven. Een dimensietabel bestaat uit al deze beschrijvingen.

  Er zijn twee functies van een gegevensserver in Tableau. Eén, het maakt continue synchronisatie mogelijk van alle gegevens – van datasets tot vroegere berekeningen, aliassen tot definities – op de server die dan van overal toegankelijk is. Dit zorgt voor een gezondere aanpak tijdens een bepaalde taak. Het zorgt dus voor veiligheid en snelle toegang.

  Ten tweede betekent het hebben van een dataserver dat men niet alle benodigde gegevens hoeft te downloaden naar een lokale machine om een visualisatie of een rapport uit te voeren. De gegevens kunnen gemakkelijk van het internet worden gehaald via de server.

  Er zijn hoofdzakelijk drie filters in Tableau die worden gebruikt om het trekken van gegevens te beperken. Deze zijn:

  Normaal filter – het wordt gebruikt om een reeks gegevens te beperken van de basis op geselecteerde maatregel of dimensie
  Snel – het wordt gebruikt om waarden dynamisch te wijzigen op werkbladen in een dashboard
  Context – het creëert een tijdelijke gegevensbron voor gebruik in een werkblad zonder de hoofddataset te verstoren
  Elk van deze filters heeft een specifiek gebruik in een bepaalde rapportage.

  Ga op Tableau desktop versie 2019.2 naar het menu op het deelvenster Data en klik op ‘Create > Calculated Field’. Geef het veld een naam en maak de vereiste formule.

  Een heatmap is een soort visualisatie die wordt gebruikt om een reeks gegevens weer te geven door middel van verschillende kleurschakeringen, waarbij de donkerste tint van een specifieke kleur een extreme waarde (hoge intensiteit/dichtheid) aangeeft. Het wordt typisch gebruikt om twee of meer maatregelen te vergelijken.

  Een snel voorbeeld van een heatmap zou zijn de anatomie van het menselijk lichaam te begrijpen en de mate van warmte te observeren afhankelijk van de temperatuur van specifieke organen. Als de kleurencombinatie rood-geel wordt gebruikt, zullen de gebieden die rood tonen, de maximumtemperatuur aangeven.

  Aggregatie is het eenvoudige concept van het gemiddelde nemen van waarden in een bepaalde kolom van een gegevensverzameling. Als een bepaald rapport de historische prijswijziging van een product bevat, zal aggregatie helpen bij het vinden van de gemiddelde waarde. In de meeste gevallen aggregeert Tableau automatisch een gegeven reeks gegevens.

  Gedesaggregeerd is het tegenovergestelde van gemiddeld, wat nuttig kan zijn als een gebruiker afzonderlijke gegevenspunten wil. Zowel geaggregeerde als gedesaggregeerde gegevens kunnen ook in een enkel werkblad worden gebruikt.

  Discreet en continu zijn soorten dimensiestromen in Tableau.

  Discrete waarden zijn individuele punten die worden geteld als afzonderlijke waarden, gescheiden van een batch. Voorbeeld – aantal staten in een land.

  Met continue waarden kan een gebruiker waarden binnen een eindig of oneindig interval gebruiken. Voorbeelden – koersbewegingen van een bedrijf.

  Een story is een combinatie van werkbladen of dashboards die als geheel een boodschap overbrengen.

  Een voorbeeld hiervan zou een combinatie van twee werkbladen zijn die de prestaties van de werknemers van een bedrijf weergeven. Terwijl het ene werkblad prestatiecijfers en samenvattingen heeft van werknemers in de niveaus L1 tot L3, kan het tweede werkblad dezelfde gegevens hebben van werknemers in de niveaus L3 en L4 (hoger management). Aangezien de prestaties van de werknemers onderling afhankelijk zijn, kan dit een overzicht in vogelvlucht geven van de volledige prestaties van het personeel van de onderneming.

  Dit wordt gebruikt wanneer de parameters en maatregelen tussen de werkbladen verschillen.

  Wat is Tableau? Gebruik van Tableau Software Tool

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?

   Wat is Tableau? Gebruik van Tableau Software Tool

   Gratis scan aanvragen
   voor jouw organisatie?