Cloud BI-applicaties maken bedrijfsgegevens toegankelijker dan ooit tevoren.

Cloud BI – Een definitie

Cloud Business Intelligence (BI)-toepassingen worden gehost op een virtueel netwerk, zoals het internet. Ze worden gebruikt om organisaties toegang te bieden tot BI-gerelateerde gegevens zoals dashboards, KPI’s en andere bedrijfsanalyses. Ondernemingen maken steeds meer gebruik van cloudgebaseerde tools, zoals Customer Relationship Management (CRM)-toepassingen (Salesforce), online samenwerking en opslag van bestanden (Dropbox, Box) en helpdesksoftware (UserVoice, Zendesk). Deze trend omvat ook business intelligence-tools die de flexibiliteit en toegankelijkheid van de cloud omarmen.

Korte geschiedenis van cloud computing

Het concept van cloudcomputing vindt zijn oorsprong in de jaren 1950 met de ontwikkeling van de microchip en de mainframecomputer. Gebruikers hadden toegang tot de computer via client- of terminalcomputers en om efficiënt gebruik van de middelen van de Central Processing Unit (CPU) te bevorderen, ontwikkelde zich de praktijk van multitenancy en time-sharing. Van de jaren zestig tot het einde van de jaren negentig legden verbeteringen van modellen voor timesharing, serverbalancering en toegang op afstand (VPN) de basis voor wat zou komen tijdens de dot-com boom in het begin van de jaren 2000.

De snelle ontwikkeling van het computervermogen en de komst van het internet in de jaren 1990 effenden de weg voor belangrijke ontwikkelingen op het gebied van cloud computing. Vroege pioniers zoals Google, Amazon en Salesforce hebben aangetoond dat de cloud rekenkracht kan leveren zonder hardware en lokaal geïnstalleerde software. Sinds het midden van de jaren 2000 is de cloudcomputing-industrie exponentieel gegroeid en er wordt voorspeld dat deze in 2016 een industrie van 210 miljard dollar zal zijn.

Voor meer informatie kunt u deze bronnen raadplegen:

Wikipedia – Geschiedenis van cloud computing
SoftLayer blog – Korte geschiedenis van cloud computing
Salesforce blog – Geschiedenis van cloud computing
Cloudcomputing ontmoet bedrijfsinformatie
Cloud computing en business intelligence vormen een ideale combinatie. Business intelligence gaat over het leveren van de juiste informatie aan de juiste mensen op het juiste moment, en cloud computing biedt een lichtgewicht, flexibele manier om toegang te krijgen tot BI-applicaties. Het mooie van Cloud BI-applicaties is dat ze toegankelijk zijn op meerdere apparaten en webbrowsers. Dit omzeilt traditionele softwarematige barrières zoals de vereiste om de applicatie ter plaatse te openen.

Voordelen van cloud computing voor BI-gebruikers

Cloud BI biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van on-premise applicaties. Hier zijn een paar van deze voordelen:

Gebruiksgemak

Cloud BI-applicaties zijn, net als andere cloud-applicaties, voor eindgebruikers meestal gemakkelijker te bedienen en in te stellen. Dit betekent minder IT-betrokkenheid en lagere kosten.

Implementatiesnelheid

Cloudapplicaties zijn zeer eenvoudig te implementeren, aangezien er geen extra hardware- of software-installaties nodig zijn.

Schaalbaarheid en elasticiteit

Cloudapplicaties kunnen snel worden geschaald om tegemoet te komen aan een toename van het aantal gebruikers in een organisatie.

Toegankelijkheid

Cloud BI-applicaties zijn toegankelijk via elke webbrowser of op elk mobiel apparaat.

Cloud BI – is de hemel de limiet?

Het potentieel van cloud BI is, net als cloud computing, duizelingwekkend. Ondernemingen migreren naar de cloud en genieten nu al van de voordelen, zoals lagere kosten, hogere implementatiesnelheid en gebruiksgemak. Cloudapplicaties beschikken nu over evenveel rekenkracht als on-premise applicaties. Ze bieden gebruikers een diepgang die tot nu toe alleen beschikbaar was in lokaal geïnstalleerde software.

Cloud BI heeft het potentieel om een spil te worden in de analytische en BI-strategieën van ondernemingen, met inbegrip van self-service BI, door eindgebruikers real-time toegang te bieden tot bedrijfskritieke gegevens.