Business intelligence in e-commerce

Het belang van e-commerce valt tegenwoordig moeilijk te ontkennen. In tijden waarin iedereen van alles kan gaan verkopen, van sneakers tot reizen op maat in IJsland, verandert de hele markt. Nieuwe online winkels verrijzen op Facebook, Instagram en YouTube. Jonge ondernemers lanceren zeer succesvolle startups, en ouderwetse bedrijven investeren miljoenen in onderzoek naar digitale evolutie.

BI in e-commerce

In Q2 2019 publiceerde eMarketer zijn e-commerce rapport. Volgens het zal de online detailhandelsomzet wereldwijd in 2022 5,6 miljard euro bedragen. Tegen die tijd zal het aandeel van e-commerce in de algemene handel op 20% liggen, vergeleken met iets meer dan 10% in 2017. Ondanks de dalende groeicijfers stijgt deze sector geleidelijk en onvermijdelijk.

E-commercebedrijven hebben verschillende belangrijke kenmerken, zoals digitale interactiekanalen, klantgerichtheid en sterke concurrentie. Maar het meest opvallende kenmerk van de moderne e-commercewereld is data. Het stelt online winkels in staat om de brick-and-mortar tegenstanders gemakkelijk te overtreffen. Daarom gaan we het vandaag hebben over data in e-commerce.

Aan de slag met business Intelligence in Commerce

Laten we de handel even vergeten en naar een ander domein kijken. Waarom verliezen traditionele banken tegenwoordig hun trouwe klanten? Een eenvoudig antwoord is dat er veel nieuwe spelers opduiken. Verschillende FinTech-startups leveren digitale oplossingen die gunstiger zijn voor de gebruikers. De belangrijkste reden voor deze trend ligt in de technologische vooruitgang. Moedige startup-eigenaars bestuderen nieuwe technologieën, implementeren ze, en leveren nieuwe waarden: snelheid, gemak, winstgevendheid.

De situatie is typerend voor bijna alle sectoren, niet alleen de banksector. Met name e-commercebedrijven ontwrichten markten omdat ze ook innovaties integreren. Het maakt niet uit of u een startende ondernemer bent die betere beslissingen wil nemen of een topmanager van een internationale onderneming die nieuwe strategieën nastreeft, gegevens zijn de sleutel. Het is van vitaal belang om ze correct te gebruiken via business intelligence. Maar het is ook essentieel om ze te begrijpen.

Big data in
Commerce

Kom op. Iedereen heeft van deze term gehoord. Waarschijnlijk begrijpen sommige experts het zelfs heel goed. Maar de meerderheid van de gewone managers, analisten en zakenmensen raken in de war als ze het over Big Data (BD) hebben. Geen wonder! Forbes geeft bijvoorbeeld 12 definities van de term uit gerenommeerde bronnen zoals Oxford Dictionary of McKinsey.

Laten we, om tijd te besparen, eens kijken naar de gemeenschappelijke onderdelen in al deze afwijkingen van Big Data:

 • Grote omvang. De pakketten zijn echt enorm. Traditioneel tellen ze in duizenden terabytes, petabytes genoemd, of zelfs duizenden petabytes – exabytes.
 • Meerdere bronnen. Vaak worden Big Data vanuit verschillende punten verzameld en in één database opgeslagen. Dit verwijdert silo’s door de analyse/verwerking te vereenvoudigen.
 • Geen kleine niveaus. BD-inzichten zijn zinloos op kleine schaal. In plaats daarvan zijn ze nodig voor strategische planning, het spotten van trends en het definiëren van patronen.
 • Nieuwe software vereist. Waarschijnlijk is dit het meest essentiële onderdeel. Big Data kunnen nauwelijks worden verwerkt met traditionele systemen. Er zijn business intelligence tools voor nodig.
 • Het zal u misschien verbazen, maar BD is niet alleen voor grote ondernemingen met analytische afdelingen op maat. Zelfs kleine online bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. Aan de ene kant is het gemakkelijk om cloud processing power te huren om grote databases te analyseren. Anderzijds staan outsourcing bedrijven altijd klaar om toegewijde Big Data experts te vinden voor uw projecten. DICEUS is een van deze partners, natuurlijk.
Business intelligence in e-commerce

BI in
Commerce

Business intelligence (BI) ontwikkelt zich samen met BD. Aangezien algemene gegevenspakketten gewoonlijk in ongestructureerd en ruw formaat worden geleverd, moeten deskundigen ze omzetten in leesbare informatie. Dat is nodig om voldoende inzicht te krijgen. BI maakt gebruik van rapporten, dashboards en grafieken om gegevens te ordenen, zodat ze klaar zijn voor analyse.

Het is belangrijk te weten dat business intelligence twee benaderingen integreert:

 • Besluitvorming. BI helpt ondernemingen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen die leiden tot een betere klantenervaring en hogere inkomsten.
 • Rapportering. De vorige benadering is mogelijk, dankzij de juiste organisatie van de gegevens. Intelligence tools stellen werknemers in staat om informatie op te schonen en te analyseren.


Door deze onderdelen te combineren, vertelt BI bedrijven niet wat ze moeten doen en beperkt het de opties niet tot het maken van eenvoudige rapporten. In plaats daarvan maakt het een nieuwe manier mogelijk voor werknemers om met nauwkeurige gegevens te werken en hun eigen conclusies of voorspellingen te doen. Een online winkel kan bijvoorbeeld zien aan welke pagina’s klanten de meeste voorkeur geven. Op basis daarvan zal het gemakkelijker zijn om een nieuwe marketingcampagne te lanceren.

Wel, het BD & BI paar in e-commerce is dus vrij eenvoudig. Het staat voor de combinatie van marktstrategieën en softwaretoepassingen gericht op slimme analyse van grote datapakketten met betrekking tot online winkelen. Big Data helpt om uw klanten in beeld te brengen, kooppatronen te vinden, betere producten te creëren en deze te verkopen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om de omzet te maximaliseren.

De noodzaak van data-gedreven analyse

Big data voor het klanttraject:
Wat cool is, is dat nieuwe technologieën prima werken tijdens alle fasen van het online aankooptraject. In e-commerce omvat dit traject slechts vier belangrijke stappen die met elkaar verbonden zijn. De reis is cyclisch, dus de laatste stap leidt ook tot de eerste.

KPMG onthult de volgende stadia met enkele marktinzichten:

 • Awareness – wanneer een klant voor het eerst kennismaakt met uw aanbod.
 • Consideration – wanneer een klant onderzoek doet naar uw bedrijf/aanbiedingen.
 • Conversie – wanneer een klant beslist wat, waar en wanneer te kopen.
 • Evaluatie – wanneer een klant zijn/haar ervaring analyseert en feedback achterlaat.

Elk onderdeel is essentieel. Bovendien heeft elk van beide baat bij data-gedreven beslissingen. Bewustwordingsstappen hebben de grootste impact omdat merken gigantische databases kunnen analyseren om uitstekend gerichte advertenties te leveren, klanten via verschillende kanalen te bereiken en alleen relevante content te tonen. Dankzij Big Data zijn ook de overwegings- en conversiefasen van invloed op de beslissingen van klanten, omdat bedrijven gedragspatronen kunnen voorspellen. Tevredenheid leidt tot positieve beoordelingen tijdens de laatste stap, als resultaat.

Competentie en concurrentie

De grootste uitdaging bij het gebruik van Big Data voor bedrijven ligt in de hoeveelheid. Het gaat echter niet om de grootte van de pakketten. Moderne software kan veel informatie snel verwerken, maar het addertje zit hem in de kwaliteit. Te veel variabelen genereren veel gegevens, waaronder onjuiste of nutteloze delen. Het wordt dus essentieel om op twee punten te focussen:

 • Een cirkel van bekwaamheid.
 • Kennis over de ecosystemen van de markt.

In 1996 vertelde Warren Buffet de aandeelhouders van Berkshire Hathaway dat beleggers één kritieke vaardigheid moeten beheersen – het evalueren van geselecteerde bedrijven. Hij legde de nadruk op het woord “geselecteerd”. Vandaag de dag, net als in de jaren negentig, zijn er veel bedrijven, dus beleggers moeten hun competentiekringen begrijpen. Bovendien doen de groottes er niet toe. In plaats daarvan is het van cruciaal belang de grenzen te kennen.

Dit brengt ons bij het tweede punt. Hevige concurrentie dwingt bedrijven om voortdurend te evolueren en alleen producten/diensten van topkwaliteit te leveren. Een onbelemmerde visie op concurrenten, consumenten en partners is dus ook vereist. Big Data verpakt in BI-tools kunnen helpen bij het vormen van uw competentiecirkel en bij het verkrijgen van informatie over markten.

6 manieren waarop Big Data en Business Intelligence e-commerce een nieuwe vorm geven

Verbeter de klantondersteuning

Naast relevante aanbiedingen van producten/diensten willen kopers ook ondersteuning op maat krijgen. In dit geval is Big Data cruciaal, omdat het ons in staat stelt een waanzinnige hoeveelheid informatie over elk individu te verzamelen. Door deze gegevens via BI-eenheden te verwerken, kunnen bedrijven ze doorsturen naar ondersteuningscentra waar de operatoren een duidelijker beeld krijgen van het publiek. Deze rijkdom maakt een snellere respons, gepersonaliseerde aandacht en snelle oplossingen voor eventuele problemen mogelijk.

Breng gebruikerspersona’s in beeld

Dit punt is onlosmakelijk verbonden met het vorige. Online klanten zijn vandaag veel dynamischer dan vroeger. Ze verkennen verschillende sites vanaf verschillende apparaten, zoeken naar promo’s, checken reviews, enzovoort. Pakketten ruwe gegevens stellen bedrijven in staat te begrijpen hoe mensen op het internet surfen. Moderne software volgt deze reizen, registreert ze en genereert datarijke klantprofielen. Later helpen business intelligence-systemen om trends te vinden met behulp van deze gegevens.

Bescherm en optimaliseer betalingen

Beschermen van financiën. Big Data-analyse brengt verdachte en frauduleuze patronen aan het licht, zoals een paar opeenvolgende aankopen op verschillende plaatsen met één kaart of meerdere betalingen via verschillende kanalen vanaf één IP-adres. Door deze beelden te begrijpen, kunnen e-commercewinkels fraude blokkeren om het geld en de gegevens van de klanten te beschermen.Betalingen op maat. Naast verdediging opent BD een nieuwe weg naar de optimalisatie van transacties. Laten we zeggen dat u kunt zien dat gebruikers liever met PayPal betalen, zodat uw winkel deze methode prioriteit geeft. Ook is het mogelijk om meer betaalopties toe te voegen zoals COD., “bill me later” of cryptocurrencies.Gecombineerd leiden deze punten tot een nog hogere klanttevredenheid. Uw klanten begrijpen het wanneer u probeert aan hun behoeften te voldoen door financiële aspecten te vereenvoudigen of te verbeteren.

Voer R&D-projecten uit

Gebaseerd op verschillende onderzoekspapers, ligt het faalpercentage van nieuwe producten uit verschillende industrieën tussen de 70% en 95%! Dat betekent dat die mooie online kledingwinkel met merk hoodies binnen een jaar met 95% kans zal verdwijnen. Business intelligence en Big Data kunnen helpen om dit te voorkomen. Eigenlijk is het voldoende om een onderzoeksteam te bouwen of in te huren dat zich richt op BD/BI. Door middel van proof of concept projecten, zult u in staat zijn om de 360-graden kijk op uw industrie te bereiken en de gevraagde producten / diensten te leveren.

Prijzen dynamisch afstemmen

Laten we tot slot nog eens terugkomen op de prijzen. Traditionele retail- en zelfs e-commercebedrijven volgen oude prijsstrategieën met stabiele tarieven en regelmatige kortingen. Vandaag is deze aanpak achterhaald. In plaats daarvan komt Uber-stijl management met dynamische prijswijzigingen op basis van het gedrag van de klanten. Deloitte voorspelt dat datagedreven prijzen een ROI-groei van 200% tot 350% kunnen genereren binnen een jaar! Om deze strategie te lanceren, volstaat het om een BI-project uit te voeren dat aantoont hoe u prijzen kunt wijzigen, kortingen kunt gebruiken en kunt reageren op marktveranderingen.

retail-shopping-on-a-tablet.jpg