Power BI koppelen aan SAP

Power BI koppelen aan SAP

Microsoft Power BI is een Self-service Business Intelligence en Analytics oplossing, zowel beschikbaar als Desktop versie als een cloud-gedistribueerde versie, die kan worden gebruikt om rapporten en dashboards te genereren om snel inzicht te krijgen in gegevens. Voor de ontwikkeling wordt gebruik gemaakt van Power BI Desktop, een gratis toepassing die op een pc kan worden geïnstalleerd en waarmee verbinding kan worden gemaakt met gegevens, deze kunnen worden getransformeerd en gevisualiseerd.

Power BI ondersteunt verbindingen met alle belangrijke databases, waaronder SQL, Oracle, IBM DB2, MYSQL, Amazon Redshift en Google BigQuery en diverse andere. Wat SAP-gegevensbronnen betreft, kan Power BI verbinding maken met SAP HANA-rekenweergaven, SAP Business Warehouse-toepassingsserver (kubussen, Bex-query’s), SAP BPC-kubussen, SAP BW4/HANA en SAP Business warehouse message service. Bij het maken van een verbinding met SAP BW server ondersteunt Power BI zowel directe als importverbindingen met BW kubussen, de meer recente ADSO (advanced DataStore Objects) en Bex Queries.

Dit inzicht bespreekt de verschillende methoden om Power BI te verbinden met SAP gegevensbronnen (BW, BPC en HANA), hun vereisten en vergelijkt ook de beperkingen van elk verbindingstype.

Power BI Connectoren

Installatie voor verbinding met SAP BW, BPC, BW4/HANA (kubussen/query’s) & HANA (berekeningsweergaven)

Er zijn 2 soorten connectoren beschikbaar bij Power BI, namelijk de Implementatie 1.0 en Implementatie 2.0. De 1.0 connector vereist de installatie van de SAP Netweaver RFC library die kan worden gedownload van het SAP Launchpad. Een opmerking bij de installatie is dat de Bit (32 bit/64 bit) versie van Power BI moet overeenstemmen met de versie van de RFC-bibliotheek.

Anderzijds vereist de implementatie 2.0 de SAP .NET connector ( Download SAP .NET connector ) die kan worden gedownload van de SAP website. Net als in 1.0 moet erop worden toegezien dat de Power BI bit-versie overeenstemt met de .Net connector-versie. Bovendien moet de versie van het .NET framework overeenstemmen met de versie op de PC waarop Power BI desktop is geïnstalleerd.

Voor de verbinding van Power BI met SAP HANA (berekeningsweergaven) is de enige vereiste de installatie van ODBC-stuurprogramma’s. Deze drivers kunnen worden geïnstalleerd door HANA client te zoeken op het SAP Launchpad en vervolgens de drivers te downloaden en te installeren. Houd er rekening mee dat u een geldige SAP S-gebruiker moet zijn om de bestanden van SAP Launchpad te kunnen downloaden. Indien gewenst kan de HANA client ook worden gedownload van de ontwikkelaarsgemeenschap ( HANA client Download ), die gratis is maar een registratie vereist. Tijdens de installatie van de HANA client kunnen verschillende drivers worden geselecteerd om te worden geïnstalleerd, de minimaal vereiste selectie is “ODBC drivers”.

  • Is SAP makkelijk te koppelen aan Power BI?

Gelukkig hebben ze het bij beide pakketten gemakkelijk gemaakt om data in te lezen. Een koppeling tussen beide pakketten is dan ook redelijk eenvoudig te creëren.

  • Komt er ook maatwerk kijken met de koppeling van Power BI en SAP?

We zouden graag NEE zeggen, echter bij vrijwel alle koppelingen en systemen die wij gezien hebben zit er altijd maatwerk als het gaat om data.