Hoewel Alchemer krachtige ingebouwde rapportagefuncties heeft die gemakkelijk te gebruiken zijn en aanwezig zijn voor de meeste online enquêtes, NPS-enquête en medewerkerstevredenheidsonderzoeken, als het gaat om diepgaande statistische analyse beschouwen de meeste onderzoekers SPSS als de beste oplossing in zijn klasse.

SPSS is de afkorting van Statistical Package for the Social Sciences, en wordt gebruikt door verschillende soorten onderzoekers voor complexe statistische data-analyse. Het SPSS-softwarepakket is ontwikkeld voor het beheer en de statistische analyse van sociaalwetenschappelijke gegevens. Het werd oorspronkelijk gelanceerd in 1968 door SPSS Inc, en werd later overgenomen door IBM in 2009.

Officieel IBM SPSS Statistics genoemd, wordt het door de meeste gebruikers nog steeds SPSS genoemd. SPSS is de wereldstandaard voor sociaal-wetenschappelijke gegevensanalyse en wordt alom begeerd vanwege de eenvoudige en Engels aandoende bedieningstaal en de indrukwekkend grondige gebruikershandleiding.

SPSS wordt gebruikt door marktonderzoekers, gezondheidsonderzoekers, enquêtebedrijven, overheidsinstanties, onderwijsonderzoekers, marketingorganisaties, data miners, en nog veel meer voor het verwerken en analyseren van enquêtegegevens, zoals u die verzamelt met een online enquêteplatform als Alchemer.

De meeste top onderzoeksbureaus gebruiken SPSS om enquêtegegevens te analyseren en tekstgegevens te mijnen, zodat ze het meeste uit hun onderzoek en enquêteprojecten kunnen halen.

De kernfuncties van SPSS


SPSS biedt vier programma’s die onderzoekers helpen met uw complexe behoeften op het gebied van gegevensanalyse.

Statistiekprogramma


Het statistiekprogramma van SPSS biedt een overvloed aan statistische basisfuncties, waaronder frequenties, kruistabellen en bivariate statistieken.

Modelleerprogramma


SPSS’s Modeler programma stelt onderzoekers in staat om voorspellende modellen te bouwen en te valideren met behulp van geavanceerde statistische procedures.

Tekstanalyse voor enquêtes programma


SPSS’s Text Analytics for Surveys programma helpt enquêtebeheerders om krachtige inzichten te ontdekken uit antwoorden op open enquêtevragen.

Visualisatie Ontwerper


SPSS’s Visualization Designer programma stelt onderzoekers in staat hun gegevens te gebruiken om met gemak een grote verscheidenheid aan visuals te maken zoals dichtheidsgrafieken en radiale boxplots van hun enquêtegegevens.

Naast de vier bovengenoemde programma’s biedt SPSS ook oplossingen voor gegevensbeheer, waarmee onderzoekers casusselectie kunnen uitvoeren, afgeleide gegevens kunnen creëren en bestandswijzigingen kunnen doorvoeren.

SPSS biedt ook datadocumentatie, waarmee onderzoekers een metadatawoordenboek kunnen opslaan. Dit metadatawoordenboek fungeert als een gecentraliseerde opslagplaats voor informatie over de gegevens, zoals betekenis, relaties met andere gegevens, oorsprong, gebruik en formaat.

Er zijn een handvol statistische methoden die in SPSS kunnen worden gebruikt, waaronder:

 • Beschrijvende statistieken, met inbegrip van methodologieën zoals frequenties, kruistabellen en beschrijvende verhoudingsstatistieken.
 • Bivariate statistieken, met inbegrip van methodologieën zoals variantieanalyse (ANOVA), gemiddelden, correlatie en niet-parametrische tests.
 • Numerieke uitkomstvoorspelling, zoals lineaire regressie.
 • Voorspelling voor het identificeren van groepen, met inbegrip van methodologieën zoals clusteranalyse en factoranalyse.
 • De voordelen van het gebruik van SPSS voor de analyse van enquêtegegevens
 • Dankzij de nadruk die wordt gelegd op het analyseren van statistische gegevens, is SPSS een uiterst krachtig hulpmiddel voor het manipuleren en ontcijferen van enquêtegegevens.

Leuk weetje: De gegevens van elke online enquête die met Alchemer is verzameld, kunnen naar SPSS worden geëxporteerd voor gedetailleerde analyse.

Het exporteren van enquêtegegevens van Alchemer naar SPSS’s eigen .SAV formaat maakt het proces van het ophalen, manipuleren en analyseren van gegevens schoon en gemakkelijk. Met behulp van het .SAV-formaat, stelt SPSS automatisch de aangewezen variabele namen, variabele types, titels en waarde labels in en importeert deze, waardoor het proces voor onderzoekers veel eenvoudiger wordt.

Zodra enquêtegegevens naar SPSS zijn geëxporteerd, zijn de mogelijkheden voor statistische analyse praktisch eindeloos.

Kortom, denk eraan SPSS te gebruiken wanneer u een flexibele, aanpasbare manier nodig hebt om zelfs de meest complexe gegevenssets supergedetailleerd te analyseren. Dit geeft u, de onderzoeker, meer tijd om te doen waar u het beste in bent – trends identificeren, voorspellende modellen ontwikkelen en gefundeerde conclusies trekken.

Voor meer informatie over de voordelen van het gebruik van SPSS voor de analyse van enquêtegegevens, vindt u hier een aantal nuttige bronnen:

 • Alchemer’s SPSS Export Documentatie
 • Enquêtevariabelen maken en manipuleren met SPSS
 • SPSS-variabelen en waardetotalen: Een snelle handleiding
 • SPSS-analysetips: Het tijdelijke commando
 • SPSS-expert: Staten in regio’s registreren met SPSS
 • Enquêtevariabelen converteren met SPSS Syntax