Power BI-weeknummer (weeknummer) in datumtabel # Q & A

Onlangs kwam ik iets tegen dat mijn aandacht trok en dat is het verschil in hoe Power BI werkt met weeknummers en hoe ze berekend worden.

De standaard manier om het weeknummer in Power BI te berekenen (WEEKNUM functie in DAX en Date.WeekOfYear functie in Power Query) is dat de week die de 1e januari bevat als de 1e week van het jaar beschouwd wordt. De ISO 8601 kalenderstandaard, die in Europa veel gebruikt wordt, definieert de eerste week echter als die waarvan de meeste dagen (vier of meer) in het nieuwe jaar vallen. Dit betekent dat voor jaren waarin er drie dagen of minder in de eerste week van januari vallen, de WEEKNUM functie weeknummers teruggeeft die afwijken van de ISO 8601 definitie, zoals je in de bijgevoegde afbeelding kunt zien. Ik maakte wat demo gegevens in Power BI om de verschillen te laten zien. Alle gemarkeerde data hebben een verschil in Standaard Jaarberekening vs ISO Jaartallen en Standaard Weeknummers vs ISO Weeknummers.

Weeknummer in Power BI

weeknummers
weeknummers

Zoals je kunt lezen in een blogpost van Gerhard Brueckl en ook in de Dax Gids van Marco Russo en Alberto Ferrari is het heel eenvoudig om binnen Power BI Desktop een nieuwe berekende kolom te maken met het ISO Weeknummer (met de week die op maandag begint) met de volgende formule (waarbij de kolom [Datum] vervangen moet worden door je eigen datumkolom:

ISO Weeknummer = WEEKNUM([Datum];21)

Als je ook de “ISO Jaartallen” wilt berekenen, kun je de volgende DAX formule gebruiken in een berekende kolom:

=IF([ISOWeek]<5 && [CalendarWeek] > 50;

[Year]+1;

IF([ISOWeek]>50 && [CalendarWeek]<5;

[Year]-1;

[Year]))

Weeknummers (Weeknum) in Power BI Date Table (Calendar Table) zijn buitengewoon handig. Bekijk de video voor meer informatie en download het Power BI-bestand in Video at Week Met nummers kunt u uw gegevens weergeven • Week na week • Wekelijkse gemiddelden • Doorlopende weekperiode… en meer ➔ Links genoemd in de video • Power BI: de ultieme agenda Tafelafspeellijst – 👉 GRATIS Power BI stapsgewijze zelfstudie 👉 Download begeleidende PBIX-bestanden voor video op ✅ Abonneer u om altijd mijn nieuwste video’s te krijgen: 🔴 Doe mee op vrijdag voor Talk Power BI LIVE 👪 Word lid van onze Talk Power BI Insider’s Club === Meest populaire afspeellijsten === • Power BI-zelfstudie voor beginners: • Ultieme kalender: • Power BI-gegevensmodellering en meer: ​​⚡ Aanzetten! ⚡ -Avi Singh.

Meer informatie over ?

Power BI-weeknummer (weeknummer) in datumtabel # Q & A
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Power BI-weeknummer (weeknummer) in datumtabel # Q & A

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Power BI-weeknummer (weeknummer) in datumtabel # Q & A

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?